Arte vizuale

Anii de glorie ai lui Jean Auguste Dominique Ingres

Publicat: 14 ian. 2015
3

Jean Auguste Dominique Ingres (pronuntat /ɛ̃gʀ/) (n. 29 august 1780 – d. 14 ianuarie 1867) a fost un pictor francez neoclasic. Desi Ingres se incadra el insusi in traditia pictorilor istorici, precum Nicolas Poussin si Jacques-Louis David, spre sfarsitul vietii sale, recunoasterea sa generala a venit din aprecierea remarcabilele sale portrete, atat desenate cat si pictate.

In august 1797 pleaca la Paris. In capitala, se numara printre cei 60 de studenti care asista la cursurile de pictura si sculptura ale lui David. Talentul lui Ingres este remarcat de David care il pregateste pentru concursul Prix de Rome. Ingres se inscrie la examen in anul 1800, obtinand premiul al doilea. In 1801 iese castigator si castiga o bursa de patru ani la Roma, fiind in acelasi timp acceptat ca student la Academia Franceza. Din pacate, finantele imperiului francez fusesera epuizate in razboaiele napoleoniene, si tanarul pictor va trebui sa astepte 5 ani inainte de a pleca in Italia. In aceasta perioada lucreaza mult iar in 1806 pleaca in Italia, lasand la Paris o tanara logodnica, pe Julie Forestier.

Vezi si Marea pasiune a celebrului ofiter naval britanic George Raper

Locuieste de ceva vreme in Roma, cand ajung la el criticile aspre la adresa tablourilor trimise Salonului parizian de Arte Frumoase, in anul 1806. Ranit si amarat, lucreaza cu febrilitate, fapt ce duce la ruperea logodnei cu Julie. In 1810, cand i se termina bursa de studii, tanarul pictor se hotaraste sa ramana la Roma, guvernata la acea vreme de francezi. In 1812 se indragosteste de Laura Zoega, fiica unui arheolog danez si le scrie parintilor o scrisoare rugandu-i sa-si dea acordul in vederea casatoriei. Din motive necunoscute casatoria nu mai are loc. In schimb, in luna decembrie a anului 1813, Ingres se casatoreste cu Madeleine Chapelle. Dupa 20 de ani de casatorie, Ingres va scrie „Sunt fericit datorita bunei mele sotii, cea mai buna si cea mai nobila dintre femei”. In 1819 se muta la Florenta unde vor ramane pana in anul 1824.

Vezi si Giotto di Bondone – Viata si opera

In 1824, se intoarce la Paris pentru a expune la Salon un tablou reprezentand o scena religioasa. Panza este prezentata in acelasi timp cu Macelul din Chios al lui Delacroix. De data aceasta criticii ii apreciaza opera, elogiile se tin lant. In ianuarie 1825, Ingres primeste Legiunea de Onoare, iar in iunie este ales membru al Academiei de Arte Frumoase. Isi deschide propriul sau atelier pe malul stang al Senei, nu departe de Academie unde va preda incepand cu anul 1829. In decembrie 1834, sotii Ingres pleaca din nou la Roma, deoarece artistul fusese numit director al Academiei Franceze de la Roma. Aici ii cunoaste si se imprieteneste cu Franz Liszt si cu Charles Gounod. In aprilie 1841, ii expira mandatul si se intoarce la Paris. Succesul sau enorm si moda pentru pictura sa fac ca artistul sa primeasca numeroase comenzi, mai ales pentru portrete. In februarie 1849, Madeleine se raneste la picior. Timp de cateva luni sufera din cauza cangrenei si moare pe 27 iulie. Moartea ei tulbura ordinea din viata artistului, care se baza in toate pe sotia lui. Ingres scria „Totul s-a sfarsit. Ea nu mai este, nu mai exista nici casa mea, sunt frant si tot ce pot sa fac este sa plang de disperare”. Pictorul se muta. Prietenii, vazand disperarea artistului, i-o prezinta pe Delphine Ramel. Ingres a scris despre aceasta „Nu este nici prea tanara, nici prea batrana, e cumsecade”. Se insoara cu domnisoara Ramel pe 15 aprilie 1852, la varsta de 71 de ani, ea avand 43. In 1852, in timpul lui Napoleon III este recunoscut in mod oficial ca pictor al Curtii. In 1855 primeste crucea de mare ofiter al Legiunii de Onoare. In 1862, artistul devine senator. Coplesit de onoruri, Jean Auguste Dominique Ingres moare la 14 ianuarie 1867, secerat de o pneumonie.

Adauga un comentariu