Local

Animalele care sunt în pericol vor fi plasate în adăpost de Poliția Română! Noi reguli privin protecţia acestora

Publicat: 23 feb. 2021
Polițiștii pot prelua un animal în adăpost dacă aceștia consideră ca acesta este în pericol
Polițiștii pot prelua un animal în adăpost dacă aceștia consideră ca acesta este în pericol

Poliţia Româna a adus la cunoştinţa noi reguli de protecţie ale animalelor de companie. Conform comunicatului emis de autorităţile ieșene, animalele care se află în pericol vor fi plasate, timp de 45 de zile într-un adăpost.

Ordonanţa de Urgență din 2020 aduce mai multe clarificări referitoare la protecţia animalelor, fiind explicate şi ceea ce se înţelege prin animal aflat în pericol.

Animalele aflate în pericol vor fi luate şi băgate în adăposturile pentru animale

Conform comunicatului de presă emis de autorităţile ieșeni, orice animal care a fost rănit sau schingiut, sau care a fost implicat în lupte între animale poate beneficia de protecţie. În altă ordine de idei şi alte animale pot intra în aceeaşi incidentă a legii, arată comunicatul emis de aceştia

Prin intermediul O.U.G. 175 din 2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice, au fost instituite noi instrumente legislative, care asigură posibilitatea instituirii de urgență a unui mecanism de protejare a animalelor aflate într-o situație de pericol.

Prin acest act normativ, a fost reglementat ordinul de plasare a animalului în adăpost, acesta constituind un instrument administrativ conferit polițistului, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva animalelor.

Conform noilor prevederi legale, polițiștii din cadrul Poliției Române care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

Prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situații:
a) animal care a fost rănit sau schingiuit;
b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;
c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;
d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;
f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.

Poliţiştii vor evalua situaţie de fapt dar şi starea fizică a animalului

În altă ordine de idei, oamenii legii vor lua animalele după ce în prealabil vor evalua starea de fapt dar şi starea de sănătate fizică a animalului.

Polițiștii constată existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă, după caz, din:
a) constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
b) declarațiile persoanelor implicate în activitățile desfășurate cu privire la situațiile de pericol sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;
c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;
d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau publicărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;
e) fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

Legislaţia în cauză face referire şi la animalele sălbatice

În încheierea comunicatului, poliţiştii afirmă faptul că legislaţia în vigoare face referire şi la animalele sălbatice, nu numai la cele domestice

Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare de îndată de către personalul care asigură prestarea serviciilor publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost, în prezența polițistului care l-a emis.

Legislația privind protecția animalelor reglementează situația tuturor animalelor, inclusiv a celor sălbatice, consfințind o serie de drepturi și obligații atât în sarcina deținătorilor acestora, cât și în sarcina autorităților și instituțiilor statului.

Deținătorii de animale au în mod obligatoriu și responsabilități privind întreținerea și supravegherea acestora, tratamentul aplicat animalelor excluzând orice act de cruzime și violență.

Poliția Animalelor s-a înfințat recent în România. Momentan proiectul se află la pragul de angajări. De exemplu, la Iași, concurența pe un post este una imensă, iar salariul este unul atractiv. BZI.RO a dezvălui și cum va arăta mașina oamenilor legii care vor fi responsabili de protecția necuvântătoarelor.

Comentarii
  • Ati mai gasit un motiv pentru a va angaja rudele,prietenii,amantele , curvele si toti prostii pentru a proteja ciinii , pe oameni ii loviti si ii batjocoriti,. Pentru oamenii necajiti , singuri sau oameni ai strazii nu faceti adaposturi,nu le dati un blid de mincare , pentru animale de companie,domnestice si salbatice gasiti bani si mai platim si o gasca de parveniti si prosti,. Angajati cel putin absolventii ai USMVSA sau a liceului de profil,.

Adauga un comentariu