Secretele istoriei

Animalele folosite in razboi

Publicat: 02 dec. 2013
Livescience.com iti arata cateva detalii despre rolul pe care l-au avut acestea si altele.
1. Cainii
Acum mii de ani acestia erau folositi pe campul de lupta de catre foarte multe popoare, de la egipteni la amerindieni. Romanii ii echipau cu gulere ghimpate pentru a infige tepii in picioarele cailor, iar spaniolii au apelat si la armuri pentru acestia, in timpul invaziei din America de Sud, din 1500.
In ultimele secole rolul acestora a fost redus la acela de mesager. Mai recent, trupele militare americane au inceput sa antreneze caini pentru a detecta bombele din Irak si Afganistan, pe care ii apara cu veste antiglont create special pentru ei.
2. Caii
Nici un alt animal nu a mai jucat un rol atat de mare in istorie in ce priveste razboaiele. Oamenii au domesticit caii acum aproximativ 5.500 de ani, iar raspandirea acestora in Eurasia a inlesnit folosirea lor apoi la scara larga. Egiptenii antici si chinezii utilizau care trase de cai drept platforme stabile de pe care luptau.
Asta pana cand a fost inventata saua, care a adus un avantaj considerabil luptatorilor. Caii au fost un ajutor de baza inclusiv in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In era moderna insa, pe campurile de lupta predomina tancurile.
3. Elefantii
Cele mai mari mamifere terestre au ramas in istorie drept creaturi capabile sa devasteze grupuri intregi ale trupelor inamice. Acestea calcau in picioare soldati, ii impungeau cu fildesii sau ii aruncau cu trompele. Uneori elefantii purtau in spate arcasi care cresteau numarul celor ucisi.
In India, ei au fost pentru prima data imblanziti, iar practica a fost preluata rapid si de catre persani.
4. Camilele
Acestea au fost folosite in special in regiunile aride de desert din nordul Africii si Orientul Mijlociu. Se spune ca mirosul acestora ii speria pe caii din cavalerie. O data cu aparitia armelor, prin 1.700-1.800, camilele au fost eliminate de pe campurile de lupta.
Ele au mai fost totusi implicate in batalii de catre ofiterul britanic Thomas Edward Lawrence, cunoscut si sub numele de Lawrence al Arabiei, in timpul Primului Razboi Mondial.
5. Porumbeii
Acestia au fost mesageri de baza in timpul multor razboaie, datorita capacitatii lor de a calatori sute de kilometri si de a se intoarce apoi de unde au plecat. Porumbeii au castigat insa cea mai mare faima in timpul Primului Razboi Mondial, cand au fost folositi aproximativ 200.000 din acestia.
Un porumbel denumit Cher Ami a castigat, simbolic, o importanta distinctie militara franceza – Croix de Guerre (Crucea de razboi) pentru ca a salvat zeci de soldati ajungand la destinatie, desi era impuscat in aripa si picior. „Pentru Dumnezeu, opriti focul!” – era mesajul transmis de acesta.
6. Albinele
Atunci cand sunt provocate albinele devin adevarate „arme”. Grecii antici, romanii si alte civilizatii au folosit stupi intregi pentru a indeparta trupele inamice.
Ele au fost utilizate in lupte chiar si in Primul Razboi Mondial sau in Razboiul din Vietnam. In prezent insa, cercetatorii le-au dat o sarcina mult mai pasnica, si anume sa detecteze minele explozive, dupa ce s-a descoperit ca au aceasta abilitate.
7. Delfinii si leii de mare
Acestia au inceput sa fie antrenati de catre Marina americana prin anul 1960. Delfinii si leii de mare sunt folositi in principal pentru a descoperi mine marine, insa abilitatile lor sunt mult mai complexe, oferind un ajutor deseori recunoscut de catre americani.
In situatii de lupta spre exemplu, precum operatiunile din Irak, delfinii au fost folositi pentru a plasa emitatoare langa minele subacvatice. Totodata, si sovieticii au recurs la animale marine, pentru a-si apara principalele baze militare navale. 


loading...

Adauga un comentariu