Remedii naturiste

ANOREXIE – tratament naturist

Publicat: 16 dec. 2010

Anorexia – prin acest termen medical se intelege lipsa poftei de mancare. Pentru combaterea acestei afectiuni se utilizeaza plante care stimuleaza prin reflex secretiile gastrice.

Se administreaza cu 1/2 ora inainte de masa;

Radix Gentianae (radacina de Ghintura).
Preparatele din radacina de Ghintura pot fi date si copiilor sub forma de infuzie, sirop sau tinctura.

Infuzie sau decoct dintr-o jumatate de lingurita de radacini la o cana de apa ; se bea cite un sfert de cana inaintea meselor principale.
Tinctura din 20 g de radacini macerate 7-8 zile, in 100 ml alcool inainte de mese se iau 5-10 picaturi pentru copii si 10-15 picaturi pentru adulti.
Vin tonic. Se prepara din 3 linguri de radacini macerate 24 ore, in 60 ml alcool de 80°, in vas inchis. Se adauga apoi 1 litru de vin si se lasa la macerat inca 10 zile, agitindu-se intre timp. Se filtreaza si se adauga 100-200 g de zahar. Se ia cite o lingura, cu jumatate de ora inainte de mese (este contraindicat pentru copii).
Sirop. Peste o lingura de radacini se adauga 150 ml de apa in clocot si se lasa la macerat 6 ore, dupa care se filtreaza. Se adauga 1/4 kg de zahar, se fierbe si se filtreaza din nou. Se iau 3-4 lingurite pe zi, inainte de mese. Herba Centauri (Tintaura).
Infuzie din o lingurita de planta, din care se bea cite un sfert, cu cite o jumatate de ora inainte de mese.
Sirop din infuzie preparata din 2 linguri de planta la 300 ml de apa, la care se adauga, dupa filtrare, l/2 kg de zahar. Copiilor li se administreaza cite un paharel inaintea meselor principale.

Lichen Islandicus (Lichen de piatra) – specie de lichen din zona alpina a Carpatilor, cu gust amar. Stimuleaza secretiile biliare si pancreatice.
Decoct din o lingurita de planta la o cana de apa. Pentru neutralizarea aciditatii se adauga un virf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se bea cite un sfert de cana inainte de mese. Tinctura preparata din 20 g de lichen macerat 8 zile, in 100 ml alcool, din care se iau cite 15-20 picaturi inainte de mese.
Speciile mentionate se pot asocia cu plantele urmatoare care contin uleiuri volatile si stimuleaza secretia gastrica : Herba Hyssopi (Isop).
Infuzie din 1-2 lingurite de planta la o cana de apa ; se beau 2 cani pe zi, inainte de mese.

Fructus Anisi, Coriandri, Foeniculi (fructe de Anason, Coriandru, Fenicul).
Infuzie din o jumatate lingurita la o cana de apa ; se bea cite o cana de infuzie calduta, inainte de mese. Herba Majoranae (Maghiran).
Infuzie din o lingurita de planta la o cana de apa ; se beau doua cani pe zi, inainte de mese.
Mai stimuleaza secretia gastrica, prin actiune hiperemianta la nivelul mucoasei gastrice :

Ceai tonic aperitiv

Radjx Gentianae (radacini de Ghintura), Rhizoma Calami (rizomi de Obligeana), Herba Centauri (Tintaura), Herba Cnici (Schinel), Herba Absinthi (Pelin) – tonic amare ; Fructus Cynasbati (Macese) – vitaminizante; Fructus Corjandri (Coriandru) – aromatizant. (Formula Plafar).
Infuzie din o lingurita de amestec la o cana de apa ; si se beau 2 cani pe zi, cu jumatate de ora inainte de mesele principale.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit