National

ANRE: „Este pretul energiei prea mare sau veniturile prea mici?”

Publicat: 29 mai 2013
1

Autoritatile trebuie sa fie preocupate in special de cresterea veniturilor populatiei, nu de mentinerea la un nivel jos, pe baze „nesustenabile”, a preturilor energiei, a declarat miercuri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, citat de Mediafax.

„A aparut recent o analiza a preturilor de energie si gazelor naturale. Desi Romania are cele mai mici preturi la energie si gaze naturale ca si marfa, cand se analizeaza puterea de cumparare nu mai suntem, cel putin la energie electrica. Suntem mult mai jos. (…) Este pretul energiei prea mare sau veniturile prea mici? (…) In mod normal, guvernele ar trebui sa se ingrijeasca mai degraba de cresterea veniturilor populatiei, iar nu de mentinerea la un nivel jos, pe baze nesustenabile, a preturilor energiei. Preturile mici ale energiei ii avantajeaza doar pe consumatorii cu venituri mari”, a afirmat seful ANRE, la conferinta „Mediafax Talks about Energy”.

Potrivit acestuia, proiectul guvernului de liberalizare a preturilor energiei si gazelor va putea fi considerat un succes atunci cand vor putea fi identificati consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, si se vor gasi modalitati de sprijinire a acestora la plata facturii la energie.

Romania s-a angajat in fata Fondului Monetar International sa liberalizeze preturile energiei electrice si gazelor in mod etapizat pe durata mai multor ani.

Havrilet a adaugat ca pentru cresterea veniturilor cetatenilor este nevoie de cresterea produsului intern brut, iar sectorul energetic poate contribui la cresterea PIB-ului.

Comentarii
  • Pai si nu va ganditi ca fiecare om trebuie sa plateasca atat CAT CONSUMA? si nu ce consuma altul??? ii considerati vulnerabili pe cei fara venit, dar care fura din germania, spania, italia, etc?? La munca cu toata lumea si fiecare sa plateasca cat consuma, nu consumul altora. Daca n-au bani sa plateasca de ce consuma? Ar trebui sa fie pusi sa munceasca in folosul comunitatii orice persoana care beneficiaza de ajutor social!!! Daca fiecare ar plati cat consuma si nu s-ar fura, preturile ar fi cel mult la jumatate fata de acum si n-ar mai fi probleme asa mari 🙁

Adauga un comentariu