Stiri si curiozitati

Ansamblu megalitic asemanator celui de la Stonehenge, descoperit

Publicat: 07 apr. 2015
3
Un ansamblu de pietre din neolitic, alcatuit din 80 de randuri si cercuri de pietre, asemanator complexului de la Stonehenge, a fost descoperit pe dealurile din apropierea localitatii Dartmoor din comitatul Devon, Marea Britanie, informeaza newscientist.com.

Arheologii britanici au constatat similaritati frapante între ansamblul de la Dartmoor si cel de la Stonehenge, amplasat la o distanta de 180 kilometri, sugerand faptul ca au fost realizate de aceeasi comunitate umana. Un rand de noua pietre a fost descoperit în 2004, la Cut Hill, pe unul dintre cele mai înalte dealuri din parcul national Dartmoor. Ralph Fyfe, de la Universitatea Plymouth, si arheologul Tom Greeves au folosit datarea cu carbon pentru a determina vechimea acestor pietre. In urma acestor investigatii, cercetatorii britanici au ajuns la concluzia ca cel putin una dintre pietre a cazut din pozitia verticala sau a fost de la început asezata în pozitie orizontala, între anii 3600 si 3440 înaintea erei noastre, iar o a doua, între anii 3350 si 3100 înaintea erei noastre.

Vezi si Cercetatorii au aflat de unde provin pietrele de la Stonehenge

Aceste date au reprezentat o mare surpriza pentru cercetatori, care au crezut ca monumentele din Dartmoor, precum cele din Cut Hill si Stall Moor, dateaza din epoca bronzului, fiind construite în perioada 2100 – 1600 înaintea erei noastre. Ralph Fyfe considera, însa, ca ansamblul de la Cut Hill dateaza din perioada neolitica si a fost construit în aceeasi perioada cu monumentul de la Stonehenge. Spre deosebire de pietrele de la Stonehenge, cele din Cut Hill sunt asezate în pozitie orizontala, paralele, dispuse la distante cuprinse între 19 si 34,5 metri unele de celelalte. Pietre de sustinere descoperite la capatul uneia dintre aceste menhire neolitice sugereaza faptul ca cel putin una dintre ele a fost asezata în pozitie verticala.

Ruinele complexului Stonehenge se afla în Salisbury, la circa trei kilometri de orasul Amesbury, Wiltshire, în sudul Angliei. Stonehenge este, probabil, cel mai important monument preistoric din Anglia. O teorie traditionala indica faptul ca acesta ar fi fost construit de druizi, înainte de cucerirea romana. Tehnicile de analiza arheologica moderne au demonstrat, însa, ca Stonehenge a fost construit cu cel putin 1.000 ani înaintea druizilor. Cercetarile din 2008 indica perioada constructiei ca fiind cuprinsa între 2400 – 2200 înaintea erei noastre.

Adauga un comentariu