National

ANSVSA: Aproape 400 de focare de pestă porcină africană sunt active la nivel naţional

Publicat: 18 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
ANSVSA Aproape 400 de focare de pestă porcină africană sunt active la nivel naţional
Un număr de 397 de focare de pestă porcină africană (PPA) erau active joi la nivel naţional, acestea cumulând 112.920 de porcine afectate

Un număr de 397 de focare de pestă porcină africană (PPA) erau active joi la nivel naţional, acestea cumulând 112.920 de porcine afectate, potrivit unui comunicat remis vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară (ANSVSA).

Opt focare din total au fost declarate în exploataţii comerciale, iar şase focare în exploataţii comerciale de tip A.

De vineri, 9 aprilie, şi până joi, 15 aprilie, au fost înregistrate 12 focare noi de pestă porcină africană: trei focare în judeţul Sălaj şi câte un focar în judeţele Arad, Bihor, Cluj, Covasna, Dolj, Gorj, Giurgiu, Timiş şi Vaslui.

În aceeaşi perioadă au fost stinse 17 de focare de PPA, câte patru în judeţele Bihor şi Sălaj, câte două focare în judeţele Teleorman şi Vaslui şi câte un focar în judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Olt şi Timiş.

Autoritatea menţionează că, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.499 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Această rezistenţă ieşită din comun şi particularităţile biologice ale virusului au făcut imposibilă producerea unui vaccin eficient, până în prezent.

Mecanismele modului de răspândire a acestui virus sunt incă neclare, dar se pare că răspândirea rapidă a bolii are loc, excluzând căile clasice de infecţie, mai ales prin neglijenţa umană, în ceea ce priveşte proasta manipulare a carcaselor şi produselor provenite de la porcii infectaţi şi manopera veterinară.

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, iar, pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci. În teritoriile unde a evoluat până acum, eradicarea şi recăpătarea stării de indemnitate la boală a durat lungi perioade de timp.

Adauga un comentariu