Magazin

Antarctica ingheata in timp ce restul planetei se incalzeste

Publicat: 12 oct. 2012
Gheata de la Polul Sud a ajuns sa acopere o suprafata record, anunta cercetatorii, la doar o luna dupa ce a iesit la iveala ca, la Polul Nord, situatia este opusa, scrie Daily Mail.
Specialistii spun ca, desi pare surprinzator, atat gheata in abundenta de la Polul Sud, cat si lipsa acesteia de la Polul Nord sunt „efecte ale incalzirii globale”.
In septembrie, la finalul iernii in emisfera sudica, gheata acoperea 19,45 milioane de kilometri patrati, mai mult decat in toti ceilalti ani din 1979, de cand se fac masuratori. De altfel, cercetatorii spun ca suprafata acoperita cu gheata de la Polul Sud a crescut cu 1% in fiecare an.
Daily Mail scrie ca, desi in ultimii 50 de ani temperaturile la nivel global au crescut, la Polul Sud a devenit din ce in ce mai frig, aceasta fiind una dintre „consecintele surprinzatoare ale incalzirii globale„.
„In Arctica, suprafata acoperita de gheata este determinata de temperatura apei marii si a aerului. In Antarctica, ceea ce conteaza este vantul. Schimbarile repetate in ceea ce priveste directia si viteza curentilor au determinat intinderea suprafetei acoperite de gheata”, a explicat dr. Ted Maksym de la Institutul Oceanografic din Massachusetts.
Un alt factor care determina scaderea temperaturii la Polul Sud este gaura din stratul de ozon, care cauzeaza curenti mai puternici.
Daily Mail scrie ca, pentru fiecare kilometru patrat de gheata adaugat la Polul Sud, Polul Nord pierde 5,7 km patrati.
Sursa: gandul.info
Adauga un comentariu