Medicamente

Folosirea antibioticelor în primii ani de viață crește riscul de boli inflamatorii intestinale

Publicat: 03 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Folosirea antibioticelor în primii ani de viață crește riscul de boli inflamatorii intestinale
Antibioticele în primii ani de viață crește riscul de boli inflamatorii intestinale

Antibioticele în primii ani de viață crește riscul de boli inflamatorii intestinale. Chiar și curele scurte de antibiotice administrate copiilor ii pot predispune la boala inflamatorie a intestinului atunci când sunt mai mari, potrivit cercetătorilor Rutgers.

Studiul, publicat în Genome Medicine, oferă dovezi suplimentare care susțin ideea că utilizarea antibioticelor la copiii sub 1 an perturbă microbiota intestinală – trilioane de microorganisme benefice care trăiesc în și pe corpul nostru – care joacă un rol crucial în maturizarea sănătoasă a sistemului imunitar și prevenirea bolilor, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale și diabetul de tip 1, noteaza medicalxpress.com.

Antibioticele în primii ani de viață crește riscul de boli inflamatorii intestinale

Pentru a determina dacă riscul crescut de boală s-a datorat perturbării microbiomului din antibiotice, cercetătorii au studiat efectele expunerii la sulfat de sodiu, o substanță chimică cunoscută a răni colonul, atât la șoarecii care au primit antibiotice, cât și la șoarecii care au avut conținut microbian perturbat transplantat în intestinul lor, in comparatie cu un grup de control.

Au descoperit că șoarecii care au primit antibiotice sau au primit microbiomul perturbat cu antibiotice aveau colită semnificativ mai grava, arătând că expunerea la antibiotice a schimbat microbiomul, a modificat răspunsul imun în colon și a înrăutățit colita experimentală.

„Folosirea unui model de colită bine validat ne-a permis să studiem efectele expunerilor la antibiotice asupra dezvoltării unui proces important de boală”, a declarat autorul principal Ceren Ozkul, un savant de la Departamentul de Microbiologie farmaceutică din Universitatea Hacettepe din Curcan.

Studiul continuă activitatea lui Blaser cu privire la ipoteza că perturbarea microbiomului din viața timpurie, în special prin antibiotice și secțiunea C, este unul dintre factorii care determină epidemiile moderne.

Adauga un comentariu