Stiri medicale

Covid-19: anticorpii pot dura cel puțin patru luni

Publicat: 04 sept. 2020
Anticorpii Covid-19 dureaza cel puțin patru luni
Anticorpii Covid-19 dureaza cel puțin patru luni

Anticorpii Covid-19 dureaza cel puțin patru luni. Un mare studiu realizat in Islanda sugerează că anticorpii împotriva SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă Covid-19, durează cel puțin patru luni la majoritatea oamenilor.

Au existat multe dezbateri despre imunitate, anticorpi și Covid-19 și mai sunt multe de aflat. Cu toate acestea, spre deosebire de unele studii anterioare, noile cercetări arată că un anumit nivel de imunitate semnificativă la Covid-19 poate fi atins la unii oameni timp de cel puțin patru luni. Rezultatele studiului sunt publicate în New England Journal of Medicine.

Islanda a fost prolifică în screening-ul Covid-19, testând aproximativ 15% din întreaga populație. Oamenii de știință au căutat astfel si anticorpi în probele de sânge prelevate de la peste 30.500 de persoane din Islanda (peste 8% din populația tarii), potrivit IFLScience.

Ei au descoperit că peste 91 la sută din cei 1.797 de persoane care și-au revenit din Covid-19 în Islanda au testat pozitiv pentru anticorpi. În plus, un subgrup de aproape 2.000 de persoane a arătat că nivelurile de anticorpi specifici virusului păreau să rămână stabile cel puțin patru luni după diagnosticul inițial. De asemenea, au descoperit că nivelurile de anticorpi au continuat să crească în primele două luni și apoi s-au aplatizat în următoarele două luni.

Anticorpii Covid-19 dureaza cel puțin patru luni

Studiile anterioare nu au arătat o imagine atât de optimistă. Un studiu din mai a constatat că persoanele care au prezentat un caz ușor de Covid-19 își pierd anticorpii mai rapid decât cei grav bolnavi, concluzionând că nivelurile de anticorpi neutralizanți au scăzut cu 81% la pacienții asimptomatici, comparativ cu 62% la pacienții simptomatici, in opt săptămâni după ce boala a disparut. De asemenea, studiul nu abordează dovezi recente care par să arate că oamenii pot fi reinfectați cu Covid-19, potrivit iflscience.com.

O altă limitare a cercetării este reprezentat de faptul că Islanda este o societate unică și omogenă, cu o populație mică, derivată dintr-o origine etnică și geografică în mare parte unică, ceea ce înseamnă că rezultatele examinării lor ar putea să nu reflecte neapărat situația din alte țări.

Cu toate acestea, în timp ce natura imunității la Covid-19 rămâne tulbure, această nouă cercetare din Islanda oferă o oarecare speranță că este posibilă imunitatea semnificativă la Covid-19.

„Cea mai izbitoare observație a fost că anticorpii au rămas stabili în cele patru luni de la diagnostic. Spre deosebire de studiile anterioare, acest studiu a sugerat stabilitatea imunității umorale SARS-CoV-2”, au spus doi cercetători independenți de la Universitatea Harvard și Institutele Naționale de Sănătate din SUA, care nu au fost direct implicați în studiu.

Adauga un comentariu