Stiri medicale

Anticorpii la noul coronavirus durează cel puțin trei luni după infecție, sugerează un nou studiu

Publicat: 08 oct. 2020
analiza covid-19
Anticorpii la noul coronavirus pot dura cel puțin trei luni după ce o persoană se infectează cu virusul care cauzează COVID-19

Anticorpii la noul coronavirus pot dura cel puțin trei luni după ce o persoană se infectează cu virusul care cauzează COVID-19, potrivit unui nou studiu publicat în Science Immunology.

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Lunenfeld-Tanenbaum (LTRI) de la Sinai Health și de la Facultatea de Medicină Temerty de la Universitatea din Toronto au folosit atât salivă cât și probe de sânge de la pacienții cu COVID-19 pentru a măsura și a compara nivelurile de anticorpi la peste trei luni după debutul simptomelor.

Anticorpii la noul coronavirus durează cel puțin trei luni

Au descoperit că anticorpii din clasa IgG care se leagă de proteina vârf SARS-CoV-2 sunt detectabili timp de cel puțin 115 zile, reprezentând cel mai lung interval de timp măsurat. Studiul este, de asemenea, primul care arată că acești anticorpi pot fi detectați și în salivă.

„Studiul nostru arată că anticorpii IgG împotriva proteinei spike ale virusului sunt relativ durabili atât în ​​sânge, cât și în salivă. Studiul nostru sugerează că saliva poate servi ca o alternativă pentru testarea anticorpilor. Deși saliva nu este la fel de sensibilă ca serul, este ușor de colectat”, a declarat Jennifer Gommerman, profesor de imunologie la Universitatea din Toronto.

Testul salivei a fost dezvoltat la Universitatea din Toronto, în timp ce o echipă de la LTRI, condusă de investigatorul senior Anne-Claude Gingras, profesor de genetică moleculară la Universitatea din Toronto, a executat testul seric.

„Platforma LTRI pentru detectarea anticorpilor din ser sau sânge este incredibil de robustă și bine adaptată pentru evaluarea prevalenței infecției în cadrul comunității. Acesta este un alt instrument care ne poate ajuta să înțelegem mai bine și chiar să depășim acest virus”, a spus Gingras.

Majoritatea persoanelor care se recuperează după COVID-19 dezvoltă în sângele lor agenți imuni, numiți anticorpi care sunt specifici virusului. Acești anticorpi sunt utili pentru a indica cine a fost infectat, indiferent dacă are simptome sau nu.

Anticorpii pot dispărea după două luni pentru unii indivizi

Durabilitatea răspunsului anticorpilor la SARS-CoV-2 a fost dezbătută în ultimele luni. Un studiu anterior publicat în Nature Medicine a sugerat că anticorpii pot dispărea după două luni pentru unii indivizi care au avut virusul, dar nu au prezentat simptome.

Deși echipa de cercetare recunoaște că încă nu știe multe despre răspunsurile anticorpilor la infecția cu SARS-CoV-2, inclusiv cât durează anticorpii după această perioadă sau ce protecție le oferă împotriva reinfecției, această cercetare ar putea avea implicații mai largi în dezvoltarea unui vaccin eficient.

Acest studiu sugerează că, dacă un vaccin este proiectat corespunzător, acesta are potențialul de a induce un răspuns durabil la anticorpi care poate ajuta la protejarea persoanei vaccinate împotriva virusului care cauzează COVID-19, a spus Gommerman.

Adauga un comentariu