Stiri medicale

Covid-19: medicamentele antihipertensive ar îmbunătăți rata de supraviețuire

Publicat: 27 aug. 2020
Antihipertensivele ajuta pacientii cu Covid-19
Medicamente

Antihipertensivele ajuta pacientii cu Covid-19. În timp ce hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru complicații in caz de Covid-19, medicația pentru hipertensiunea arterială ar putea, pe de altă parte, să îmbunătățească rata de supraviețuire a pacienților afectați, potrivit unui nou studiu.

La fel ca diabetul, bolile respiratorii cronice sau obezitatea, hipertensiunea arterială reprezinta un factor de risc pentru complicații grave (spitalizar sau chiar moarte) din cauza Covid-19.

Cercetătorii britanici de la Universitatea din East Anglia au efectuat un studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Current Atherosclerosis Reports, noteaza Sante Magazine.

„Am vrut să știm care a fost impactul acestor medicamente asupra persoanelor cu Covid-19. Astfel, am analizat rezultatele pentru pacienții care iau medicamente antihipertensive – analizând în special ceea ce numim rezultate „critice”, cum ar fi internarea la terapie intensivă sau plasarea pe respirație artificială și moartea”, a detaliat Dr. Vassilios Vassiliou, autorul principal al studiului.

Antihipertensivele ajuta pacientii cu Covid-19

Echipa a analizat apoi datele din 19 studii asupra Covid-19 și asupra medicamentelor antihipertensive, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACEi) și inhibitorii receptorilor de angiotensină. (ARA). Meta-analiza a implicat peste 28.000 de pacienți, ceea ce a devenit cel mai mare și mai detaliat studiu de până în prezent pe acest subiect foarte specific.

Cercetătorii au comparat apoi datele de la pacienții cu hipertensiune arterială luând ACEi sau ARBs cu cei care nu au făcut-o. Ei au descoperit că riscul de complicații grave și deces din cauza Covid-19 a fost mai mic la persoanele hipertensive care iau medicamente antihipertensive decât la cei care nu au făcut acest tratament. Antihipertensivele ar avea astfel un efect mai protectie.

„Pacienții hipertensivi și Covid-19 care au luat medicamente ACEi / ARB au fost de 0,67 ori mai puțin probabil să aibă un rezultat critic sau fatal din cauza infecției decât cei care nu au luat aceste medicamente”, spune Dr. Vassiliou.

„Cercetarile noastre ofera dovezi substantiale pentru a recomanda ca pacientii hipertensivi deja pe tratament sa continue sa ia medicamente. Cu toate acestea, nu suntem capabili să determinăm dacă începerea terapiei antihipertensive la pacienții cu Covid-19 le-ar putea îmbunătăți prognosticul, deoarece mecanismul de acțiune ar putea fi diferit”, a concluzionat cercetătorul. Rețineți că acesta este doar un studiu de corelație deocamdată, iar legătura cauză și efect este încă necunoscută.

Adauga un comentariu