Stiri medicale

Alimentele bogate în antioxidanți pot crește riscul pentru anumite tipuri de cancer

Publicat: 01 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alimentele bogate în antioxidanți pot crește riscul pentru anumite tipuri de cancer
Antioxidanții pot crește riscul de cancer

Antioxidanții pot crește riscul de cancer. Cancerul în intestinul subțire este destul de rar, în timp ce cancerul colorectal, un organ vecin, deși mult mai mic, este una dintre principalele cauze ale morții prin cancer la bărbați și femei.

Profesorul Yinon Ben-Neriah de la Centrul Lautenberg pentru Imunologie și Cercetare a Cancerului din cadrul Universității Ebraice din Ierusalim (HU) și echipa sa condusă de dr. Eliran Kadosh, au descoperit că mutațiile cancerului nu sunt neapărat niste actori răi. De fapt, în anumite microambiente, precum intestinul, aceste mutații pot ajuta organismul să lupte împotriva cancerului, nu să îl răspândească. Cu toate acestea, dacă microbiomul intestinal produce niveluri ridicate de metaboliți, precum cei găsiti în anumite bacterii și alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi ceaiul negru și ciocolata fierbinte, atunci acționează ca un mediu deosebit de ospitalier pentru genele mutate și va accelera creșterea cancerelor intestinale. Descoperirile lor avansate au fost publicate astăzi în Nature.

Ben-Neriah și echipa sa au sustine ca au găsit motivul pentru care doar 2% dintre cancere au rădăcină în intestinul subțire, în timp ce 98% dintre cancere au loc în colon. O diferență majoră între aceste două organe este nivelul lor de bacterii intestinale: intestinul subțire conține puține, în timp ce colonul conține multitudini. „Oamenii de știință încep să acorde tot mai multă atenție rolului pe care îl joacă microbiomii intestinali în sănătatea noastră: atât efectele lor pozitive, cât și, în acest caz, rolul lor uneori pernicios”, a explicat Ben-Neriah.

Antioxidanții pot crește riscul de cancer

Un fundal mic: TP53 este o genă găsită în fiecare celulă. Produce o proteină numită p53 care acționează ca bariera celulei, suprimând mutațiile genetice din celulă. Cu toate acestea, când p53 devine deteriorat, acesta nu mai protejează celula; dimpotrivă: conduce cancerul, ajutând tumorile să se răspândească și să crească, noteaza medicalxpress.com.

Pentru a testa teoria că flora intestinală este în joc, cercetătorii au introdus proteine ​​p53 mutate în intestin. În mod uimitor, intestinul subțire a reacționat transformând driverul de cancer p53 mutat înapoi la p53 normal, transformându-se în „super-supresoare” care au fost mai bune la suprimarea creșterii cancerului decât la proteinele sănătoase p53. Cu toate acestea, atunci când p53 mutat a fost introdus în colon, nu au făcut niciun switchcheroo, dar au rămas fideli naturii lor canceroase și au promovat răspândirea canceroasă. Bacteriile intestinului au avut un efect Jekyll și Hyde asupra proteinelor p53 mutate. În intestinul subțire au schimbat total cursul și au atacat celulele canceroase, în timp ce în colon au promovat creșterea canceroasă.

Flora intestinală, un factor major

Pentru a testa în continuare teoria lor că flora intestinală a fost un factor major pentru ca p53-ul mutat sa acționeze ca blocant de tumori în intestinul subțire, dar acceleratori de tumoră în colon, oamenii de știință au administrat antibiotice pentru a ucide flora intestinului colonului. Odată ce au făcut-o, p53-ul mutat nu a fost capabil să-și urmeze cancerul.

Ce este în această floră care face ca cancerul de colon să se răspândească atât de rapid? O analiză atentă a identificat vinovatul: flora intestinală care produce metaboliți, numiți „antioxidanți”, care se găsesc în concentrații mari în alimente precum ceai negru, ciocolată caldă, nuci și fructe de pădure. Desigur, când oamenii de știință au hrănit șoareci o dietă bogată în antioxidanți, flora lor intestinală a accelerat modul de a conduce cancerul p53. Această constatare prezintă o preocupare deosebită pentru acei pacienți cu antecedente familiale de cancer colorectal.

„Științific vorbind, acesta este un teritoriu nou. Am fost uimiți să vedem în ce măsură microbiomii afectează mutațiile cancerului – în unele cazuri, schimbându-și în întregime natura”, a împărtășit Ben-Neriah. Privind spre viitor, cei cu risc ridicat de cancer colorectal ar putea dori să-și analizeze mai frecvent flora intestinului și să se gândească de două ori la alimentele pe care le digeră, la antioxidanți de altfel.

Adauga un comentariu