National

Antonescu: FMI se insala, era posibila reducerea CAS cu 3% de la inceputul anului viitor

Publicat: 05 nov. 2013
1

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti, inaintea sedintei BPN al partidului, ca expertii FMI veniti la Bucuresti „se insala” atunci cand sustin ca nu era posibila reducerea CAS de la inceputul anului viitor cu 3%, mentionand insa ca e preferabila o reducere cu 5% din semestrul doi 2014, informeaza Mediafax.

Liderul PNL a fost intrebat cum este prevazuta reducerea CAS pentru 2014, de vreme ce oficialii FMI au precizat ca aceasta masura nu este inclusa in proiectia bugetara pentru anul viitor.

„Nu cunosc aceste detalii, eu am comentat aseara lucrurile pe care le-au adus la cunostinta opiniei publice primul ministru, ministrul de Finante. Nu e vorba de proiectia bugetara, ci este vorba de scrisoarea de intentie, despre asta s-a vorbit, acolo s-a mentionat acest lucru”, a replicat Antonescu.

Intrebat de asemenea cum vede anuntul oficialilor FMI, care au mentionat ca nu este posibila reducerea CAS, deoarece aceasta ar insemna masuri complementare pentru cresterea veniturilor, Antonescu a raspuns: „Se insala, CAS se putea reduce si de acum, dar intr-adevar e preferabil din semestrul doi (al anului 2014 – n.r.) cu 5%, decat cu 3%”.

Reducerea CAS nu este cuprinsa in proiectia bugetara pe 2014 pentru ca au fost prioritare salariile, pensiile si investitiile publice, iar orice relaxare a taxarii muncii trebuie insotita de largirea bazei si masuri fiscale de compensare, a declarat seful misiunii FMI, Andrea Schaechter.

Premierul Victor Ponta a anuntat luni seara ca nivelul contributiilor de asigurari sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, daca Guvernul va identifica pana la 1 iulie toate resursele care sa permita compensarea integrala a efectelor acestei masuri.

„A fost tema cea mai intens discutata pe parcursul acestor zile si va exista in Memorandumul de intelegere un angajament foarte clar de scadere semnificativa – si din punctul nostru de vedere «semnificativ» este mai mult decat 3%, este 5%, care ar avea intr-adevar un impact pentru mediul de afaceri conform studiilor – din al doilea semestru al anului, cu obligatia din partea Guvernului de a identifica pana la 1 iulie toate resursele necesare pentru ca impactul bugetar sa fie neutru, adica ceea ce pierdem prin reducerea CAS sa compensam din venituri suplimentare sau din realocarea altor fonduri sau reducerea de cheltuieli”, a spus Ponta la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International.

El a aratat ca reducerea CAS este un angajament politic asumat in numele Guvernului si al coalitiei de guvernare si a prezentat ca sigura aceasta diminuare.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a precizat ca impactul financiar generat de reducerea CAS este calculat, pentru un interval de cinci luni din al doilea semestru al anului viitor, la doua miliarde lei.

El a precizat totodata ca reducerea CAS este prevazuta sa fie aplicata la angajator, asa cum a fost anuntat anterior.

Chitoiu a spus insa ca sistemul CAS pentru veniturile din drepturi de autor si cele ale persoanelor fizice autorizate nu va fi modificat pe parcursul anului 2014.

Aceasta promisiune contravine insa conditiilor enumerate de seful misiunii FMI care a punctat ca largirea bazei de impozitare este esentiala pentru ca institutia sa accepte o eventuala reducere a CAS.

Comentarii
Adauga un comentariu