Eveniment-Social

Antreprenoriatul – Responsabilitate asumată, întâlnire la masa dialogului în cadrul proiectului „Școala pentru valori autentice“, găzduită de I.S.J. Iași

Publicat: 16 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Antreprenoriatul  Responsabilitate asumată întâlnire la masa dialogului în cadrul proiectului Școala pentru valori autentice găzduită de I.S.J. Iași

Antreprenoriatul-Responsabilitate Asumată a fost tema pe care Inspectoratul Școlar Județean Iași a propus-o spre dezbatere la cea de-a cincea ediție a proiectului ȘCOALA PENTRU VALORI AUTENTICE, din 14 februarie 2020. Invitații la masa dialogului, elevi, profesori, inspectori școlari, directori ai unităților de învățământ din Județul Iași, consilieri educativi, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai mediului academic, precum și parteneri instituționali recunoscuți din comunitatea ieșeană, au împărtășit experiențe, viziuni, exemple de bună practică, căutând soluțiile prin care educația antreprenorială poate contribui la formarea unui comportament proactiv, angajat în problemele comunității, responsabilitate asumată de către tânăra generație.
Evenimentul, moderat de Raluca Daria Diaconiuc, realizator de emisiuni radio și TV, a fost organizat la inițiativa inspectorului general, prof. dr. Genoveva Farcaș, de către prof. Alla Apopei, inspector pentru activități extrașcolare, cu implicarea echipei de la I.S.J. Iași și a membrilor consiliul consultativ pentru activități extrașcolare.

În deschiderea evenimentului, prof. dr. Genoveva Aurelia FARCAȘ, Inspectorul Școlar General al I.S.J. Iași, a subliniat resorturile care impun dezbaterea acestui subiect în spațiul public: „schimbările permanente și accelerate resimțite de societate, realităţile pe care nu le putem ignora, inclusiv şomajul, sau dorinţa firească a oricărei societăţi de a pregăti tineri care să-şi găsească un loc pe piaţa muncii şi să se dezvolte personal şi profesional”, surprinzând totodată faptul că, la nivel european, rolul și scopul educației antreprenoriale nu reflectă doar contextul vieții profesionale și de afaceri, ci și contextul mai general al vieții personale. „Ultimele statistici realizate la nivel european indică faptul că tinerii au nevoie acută de acele atitudini, abilități, cunoștințe care îi pot ajuta să rezolve probleme. Spiritul de inițiativă și antreprenoriatul sunt competențe-cheie care demonstrează importanța pe care educația antreprenorială o are, fiind relevantă nu doar la vârsta școlii, ci pe tot parcursul vieții”, a explicat Genoveva Farcaș.

Întâlnirea găzduită de I.S.J. Iași a fost plină de dinamism, grație schimbului real de idei dintre participanții la eveniment. Carmen TEODORESCU, director financiar la Centric IT Solutions și inițiatoarea programului Soft Education pentru liceeni, a mărturisit că tot ceea face ca antreprenor vine ca urmare a pasiunii și că implicarea în proiectele comunității reprezintă soluția la problemele cu care tinerii se confruntă. Un îndemn de asumare a libertății de gândire, de valorificare a oportunităților a fost exprimat și de conf. univ. dr. Andrei Ștefan NEȘTIAN și lector univ. dr. Patricia BERTEA, reprezentanți ai mediului academic (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, UAIC Iași).

Elevii invitați la eveniment au adus în prim planul dezbaterii faptul că tinerii au nevoie mai ales de exersarea de comportamente și atitudini, pentru a fi încrezători în forțele proprii și pentru a se descurca în lumea reală (Oana ANTON, Liceul Teoretic de Informatică „Gr. Moisil” Iași), demonstrând totodată că sunt pregătiți pentru implicarea în problemele comunității și ale generației lor. Horia DRAGOSLAV, elev la Colegiul Național „Emil Racoviță” și coordonatorul proiectului iXperiment Iași, a impresionat audiența prin fermitatea cu care a susținut importanța educației antreprenoriale: „un tânăr cu mentalitate antreprenorială poate fi inovativ, competitiv, poate găsi soluții la diverse probleme”. Afirmației sale i s-a alăturat și Andra ANDRIUCĂ, elevă la Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” Miroslava și participantă la finala Compania Anului, care a împărtășit celor prezenți emoțiile resimțite în momentul inițierii primelor idei de afaceri și satisfacția deplină atunci când acestea au prins contur, grație muncii în echipă și participării la diverse concursuri și târguri de profil.

Dezbaterea a fost, printre altele, și un prilej de a face cunoscute bunele practici din școlile ieșene, împărtășite de cei direct implicați, directori și cadre didactice. Director Gabriela ȚIPLIC (Colegiul Economic Administrativ Iași, inițiator al Târgului național de Firme de Exercițiu), prof. Beatrice Mona COȚOFAN (Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași, coordonatoarea proiectului „Împreună construim orașul din curtea școlii”), prof. Irina APORCĂRIȚEI (Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași, inițiatoarea Concursului județean, ajuns la cea de-a IX-a ediție, „Salonul Proiectelor de antreprenoriat”) și prof. Iuliana COSTEA (Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” Pașcani, câștigător al premiului JA Europe de „Școală antreprenorială”) au amintit cele mai importante proiecte din domeniul educației antreprenoriale.

O întrebare a suscitat un viu interes din partea participanților la întâlnire: „Ce soluții considerați că pot determina implicarea reală a elevilor, studenților în problemele comunității?”, iar Mihai SUSANU, vicepreședintele Camerei de Comerț Iași, a oferit un răspuns cât se poate de concis: copiii trebuie să învețe de mici ce presupune să începi un business de la zero. I s-a alăturat și Andrei PETCU, antreprenor la Clinica de Optică Medicală „Vision for You”, care a amintit tuturor că practica și munca înnobilează.

Prof. dr. Genoveva Aurelia FARCAȘ s-a referit la proiectele europene centrate pe educație antreprenorială implementate de Inspectoratul Școlar Județean Iași, care vizează două dimensiuni: formarea cadrelor didactice (proiectul Erasmus + „Student Talent Bank”, pentru care instituția a fost onorată cu Diploma de Excelență la Gala EduManager 2019) și proiectul POCU- ELECTRONIC INTERNSHIPS, în care 334 de elevi desfășoară stagii de practică în firme ieșene și învață să gestioneze Firme de exercițiu/întreprinderi simulate în rețeaua ROCT.

La finalul evenimentului, Inspectorul Școlar General a subliniat importanța rolului directorilor și profesorilor în extinderea educației antreprenoriale. „Încurajați-i pe elevi să se dezvolte, să le dăm aripi pentru că sigur vor genera plus-valoare.” Fiind cea de-a cincea dezbatere din cadrul proiectului „Școala pentru Valori Autentice”, lansat în acest an sub semnul devizei „Școala Comunității”, Genoveva Aurelia Farcaș a lansat și un îndemn: „Să pornim azi de aici, sub semnul a cinci cuvinte care să ne inspire: inovație, iXperiment, implicare, investiție, inițiativă”.ANTREPRENORIATUL – RESPONSABILITATE ASUMATĂ, întâlnire la masa dialogului în cadrul proiectului ȘCOALA PENTRU VALORI AUTENTICE, găzduită de I.S.J. Iași.

Adauga un comentariu