Economic Local

Antreprenorii din Iași înscriși în Măsura 2 au primit 154 de milioane de lei

Publicat: 24 ian. 2022
Lista cu beneficiarii Măsurii 2
Un număr de 13 antreprenori din Iași, înscriși în Măsura 2, au primit în ultimele două săptămâni ajutoare financiare în valoare de 6 milioane de lei

Antreprenorii din Iași înscriși în Măsura 2 au primit 154 de milioane de lei, ajutoare financiare acordate pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19. Ultimele plăți au fost făcute către 13 beneficiari din Iași, din cei 700 înscriși în program, fiind plătite 6 milioane de lei

Agenția pentru IMM-uri a plătit către antreprenorii din Iași, înscriși în Măsura 2, ajutoare financiare în valoare de 154 de milioane de lei. În Măsura 2 sunt acordate granturi pentru capital de lucru, pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19. Sumele ce pot fi acordate sunt cuprinse între 2.000 și 150.000 de euro, suma maximă. De la demararea plăților, în primăvara anului 2021, până în prezent, au fost achitate granturi în valoare de 154 de milioane de lei.

În anul 2020 au fost depuse un număr de 700 de cereri din Iași și peste 22.000 din toată țara, fiind unul dintre cele mai solicitate programe demarate de Ministerul Economiei pentru firmele afectate de pandemia COVID-19. Una dintre companiile care a obținut banii este L’arte Donna Carina, care a încasat de la Ministerul Economiei granturi în valoare de 725.000 de lei. Corsini Ristorante a primit 725.925 de lei, Euroasia SRL – 118.000 de lei, Steve Pub SRL – granturi în valoare de 28.000 de lei și Wise Travel – 361.000 de lei.

Antreprenorii din Iași înscriși în Măsura 2, care au primit banii, au afaceri în domeniul HoReCa

Cele mai multe dosare depuse de ieșeni în Măsura 2 sunt din partea antreprenorilor cu afaceri în domeniul HoReCa. De asemenea, s-au depus cereri din partea ieșenilor care dețin firme cu activități în comerț, servicii sau turism. Un alt program care a prezentat interes din partea ieșenilor este Măsura 1, lansat în perioada 25 octombrie – 23 noiembrie 2021, a doua sesiune de depunere. Din Iași s-au înregistrat 1.200 de cereri, iar antreprenorii au solicitat ajutoare financiare în valoare de 2.000 de euro, fiecare. Un sfert dintre dosarele depuse de ieșeni în Măsura 1 (SRL fără angajați, PFA, întreprinderi individuale, profesii liberale, medici de familie, ONG etc.), etapa a doua, au fost analizate de specialiști.

Cei care vor să depună contestații o pot face în orice etapă a verificării dosarelor. Cererile depuse din Iași sunt verificate până la finalul acestei luni de specialiștii Agenției pentru IMM-uri, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului. Instituția gestionează dosarele din toate cele 6 județe din Moldova, respectiv Iași, Suceava, Botoșani, Vaslui, Neamț și Bacău.

Se mai pot depune proiecte în Programul IMM Invest 2022

Programul IMM Invest s-a derulat pentru prima dată în anul 2020, pe fondul pandemiei COVID-19, având succes în rândul antreprenorilor din Iași. În acest an au apărut modificări la program, precum majorarea plafoanelor în sectorul pescuitului și acvaculturii, în domeniul producției primare de produse agricole, sectorul alimentar și celelalte domenii de activitate. De asemenea, garanțiile de stat pentru acest an sunt de 10 miliarde de lei, din care 5 miliarde de lei sunt alocate subprogramului Agro IMM Invest.

Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat și va ajunge pentru 48.726 de beneficiari. Antreprenorii din Iași care au avut pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19 au reușit să își salveze afacerile cu ajutorul banilor accesați în cadrul acestui program. Cei mai mulți bani au fost accesați în 2021 de patronii firmelor din domeniul construcțiilor, transporturilor și serviciilor. Anul trecut au fost acordate 624 de garanții în valoare de 335.560.607 lei. Ieșenii au accesat credite în valoare de 406.217.634 de lei, garantate prin program. Pe lângă banii acordați în acest program, antreprenorii din Iași mai primesc și restul sumelor solicitate în Măsura 2.
Comentarii
Adauga un comentariu