Economic Local

Antreprenorii din Iași nu sunt interesați de obținerea granturilor în măsura 3. Termenul de înscriere expiră la data de 29 ianuarie 2021

Publicat: 22 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Antreprenorii din Iași nu sunt interesați de obținerea granturilor în măsura 3. Termenul de înscriere expiră la data de 29 ianuarie 2021
Antreprenorii din Iași care vor să se înscrie în măsura 3, granturi pentru investiții, o pot face până la sfârșitul lunii, sumele pe care le pot obține fiind cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro, cu un aport de 15 la sută din valoarea sumei acordate de stat

Antreprenorii din Iași nu s-au înscris în număr mare în aplicația pentru măsura 3, granturi de investiții pentru firmele afectate de pandemia COVID-19 în anul 2020. Din cele aproximativ 6.000 de firme înscrise în aplicație, în jur de 100 de cereri sunt cele depuse de IMM-urile din Iași. Cei care vor să obțină ajutoare financiare de până la 200.000 de euro mai pot depune cererile în sesiunea de înscriere deschisă până la data de 29 ianuarie 2021, ora 20:00

Antreprenorii din Iași care vor să obțină banii în măsura 3 trebuie să aibă un aport de 15 la sută din valoarea sumei acordate de stat. IMM-urile afectate de pandemia de COVID-19 care au activități în industria alimentară și au înregistrat cifre de afaceri reduse substanțial în anul 2020 din cauza noului coronavirus se mai pot înscrie în aplicația lansată pe site-ul https://granturi.imm.gov.ro/auth/login, pentru măsura 3. Interesul din partea IMM-urilor din Iași, dar și din restul țării, este redus, astfel că s-au înscris doar 6.000 de aplicanți. Antreprenorii pot intra în aplicație, vor descărca contractul de finanțare, îl vor semna cu semnătura electronică și îl vor reîncărca semnat în aplicație împreună cu dovada cofinanțării (extras de cont bancar, scrisoare de aprobare a creditului sau contract de credit), respectând procentul pentru care au obținut punctaj, în maximum 20 de zile de la data primirii.

După semnarea acestuia de către ordonatorul terțiar de credite și reîncărcarea în aplicație a contractului semnat de ambele părți, instituția de credit parteneră selectată de către aplicant la înscriere va fi înștiințată electronic. Astfel, IMM-urile din Iași afectate de pandemia de COVID-19 pot obține banii în cadrul măsurii 3 pentru extinderea capacităților de producție existente, precum și pentru extinderea capacităților de prestări de servicii. Banii se mai acordă pentru realizarea de unități noi ale capacităților de producție existente, precum și pentru realizarea unor unități noi de prestare de servicii, reabilitarea/modernizarea unităților de producție existente, precum și pentru reabilitarea/modernizarea unor unități noi de prestare de servicii.

Antreprenorii din Iași pot obține banii de la Ministerul Economiei, în măsura 3, pentru dezvoltarea producției

Beneficiarii eligibili declarați admiși vor deschide conturi curente distincte la instituția parteneră, care vor fi utilizate exclusiv pentru implementarea măsurii pe perioada de derulare a acesteia. Termenul maxim de semnare a contractelor de finanțare este 30 iunie 2021. Antreprenorii din Iași care au aplicat în măsurile 1 și 2 pentru microgranturi și granturi de capital de lucru au încasat de la stat o parte din suma de 22 de milioane de euro ce se acordă celor peste 1.800 de beneficiari.

Ieșenii au primit aproape toți banii pentru microgranturi în valoare de 2,2 milioane de euro, fiind vorba de 1.121 de beneficiari care au primit fiecare 2.000 de euro. Din cei peste 700 de solicitanți din Iași care au aplicat în măsura 2, doar 6 au fost autorizați la plată și au primit banii de la stat. Un alt program derulat de Ministerul Economiei prin intermediul căruia antreprenorii afectați de pandemie au obținut fonduri de la stat este IMM Invest. Un procent mic din dosarele depuse de antreprenori a fost aprobat la finanțare, aceștia fiind dezamăgiți de program.

Doar 17 la sută din dosarele depuse de ieșeni în programul IMM Invest au fost aprobate

Astfel, din cele 2.297 de solicitări în valoare de 3 miliarde de lei, din partea firmelor din Iași care au în total 28.159 de angajați, doar 751 de credite au fost aprobate, în valoare de peste 752.394.510 de lei. Din această sumă, 409 milioane reprezintă valoarea finanțărilor, iar restul reprezintă garanția către bănci. Primul ieșean care a primit finanțarea de la bănci în programul IMM Invest este Romică Scripcariu, antreprenor din Iași care comercializează echipamente de încălzire. A luat un credit în valoare de 510.000 euro, pentru capital de lucru și investiții.

Restaurantele, barurile, firme de transporturi, service-uri auto din Iași au depus cereri în programul IMM Invest. Alte firme din Iași care au solicitat credite de la bănci activează în domeniile comerț cu amănuntul în magazinele nespecializate, întreținerea și repararea autovehiculelor, activități de inginerie și consultanță tehnică, activități de consultanță pentru afaceri, cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase, baruri și alte activități de servire a băuturilor, comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet.

Adauga un comentariu