Secretele istoriei

Antropogeneza – scurt istoric

Publicat: 30 ian. 2014
3
Cea mai realista si disputata teorie a aparitie omului este teoria evolutionista a lui Charles Darwin. Teoria presupune cǎ speciile evolueaza nu atat datorita mutatiilor, care sunt rezultatul hazardului, ci datorita adaptarii la mediu. Presiunea mediului duce la selectie naturala; speciile care nu pot sa se adapteze la noile conditii pot sa dispara, lasand loc celor care au, in parte datorita mutatiilor, acest potential adaptiv.

Vezi si Noi descoperiri cu privire la omul preistoric 

Factorii care au influentat antropogeneza au fost : varietatea mediului inconjurator , sursele de hrana , concurenta cu alte specii pentru habitat, comportamentul general al primatelor, gradul de izolare/contact intre populatii. La nivel anatomic, schimbarile care indica evolutia spre umanitate au fost schimbarea pozitiei in mers si adoptarea mersului biped, modificarea membrelor si a coloanei, ceea ce a permis dezvoltarea bratelor si eliberarea mainilor de rolul lor in deplasare pentru a le face apte pentru activitati dedicate mainilor, largirea bazinului si adancirea acestuia (modifica durata de sarcina si mecanica nasterilor), coborarea laringele ce va permite posibilitatea formǎrii unor sunete mai complexe, dezvoltandu-se limbajul, cresterea cutiei craniene ce va permite detinerea unui volum cerebral mai crescut. La nivel cerebral, schimbarile pot fi identificate pe baza modificarilor cutiei craniene. Aceasta indica cresterea ariilor anterioare (lobii frontali) dupa evolutia occipitalului, precizarea ariilor corticale , dezvoltarea creierului prin aparitia circumvolutiunilor. La nivel comportamental, schimbarile par mai dramatice. Ele vizeaza comportamentul legat de obtinerea hranei (vanatoarea diurna si cooperativa, prezenta uneltelor, repartitia sarcinilor pe sexe), comportamentul de grup (raportul dintre adulti, raportul dintre adulti si copii, tipul de comunicare), abilitatile de comunicare (limbajul/aparitia elementelor de gandire abstracta).

Vezi si Asemanari IZBITOARE intre omul preistoric si omul modern 

Folosind focul pentru gatit, acesta era asemeni unui stomac extern pentru a descompune alimentele, eliberand mai multe calorii si obtinand mai multa energie. Inainte de stapanirea focului, oamenii erau nevoiti sa mestece si sa digere cu greu carnea, iar focul a contribuit la diminuarea digerarii, scaderea in volum a stomacului si a maxilarului si la dezvoltarea altor organe precum creierul.
Primatele, mamifere placentare, aparute in urma cu 60-70 milioane de ani in urma, majoritar arboricole, sunt cele mai apropiate de om din punct de vedere genetic. Elementele principale: reducerea volumului fetei in raport cu scheletul cranian, dezvoltarea regiunii corticale anterioare , orbite frontale, pozitie verticala a trunchiului in pozitie sezanda, 5 degete, maini prehensile , degete cu unghii plate (nu sub forma ghearelor ), 2 mamele in pozitie pectorala, dimorfism sexual limitat. Acum 14-12 milioane de ani se desprinde Grupul Hominidae-Ramapithecus fiind primul exemplar cu o clara pozitie bipeda, chiar daca accidental sau de scurta durata.
Apar grupuri care se individualizeaza in cadrul primatelor, ca Prosimienii, ce se caracterizau prin bot alungit, creier relativ mic, perioada activa nocturna. Familiile grupului includ Lemuridae, Indridieni, Daubentonieni din Madagascar ; Lorisidiene in Africa si Asia: ; Tarsidieni in Indonezia si Filipine . Simienii, a doua clasa de primate aparuta, se segmenteaza in doua mari grupe: platirhinieni- grupa prezenta in America de Sud si catarhinieni prezenti in restul lumii, care se imparte in Cynomorphae, Pongidae (Hylobates, Pongidae) si grupul Hominidae. Primele exemplare ale acestei familii sunt Aegyptopithecus Zeuxi , Dryopithecus in Europa, Proconsul in Africa, Sivapithecus in India. Acum 10 milioane de ani, formarea lanturilor muntoase (ca Himalaya) sau formarea Marelui Rift African au peturbat tiparele meteorologice provocand o rǎcire sistematicǎ a planetei, ceea ce avea sa devina o situatie favorabila pentru aparitia aceste noii specii care va domina planeta.
Acum 7 milioane de ani, stramosii nostri, primatele , trǎiau in liniste in copaci la tropice, in junglele dese africane.Dar zona lor avea sǎ fie invadatǎ de iarba. In Africa de Est, pajistile au invadat habitatul traditional de pǎdure al primatelor. Cu copaci tot mai putini si spatii cat mai intinse intre ei, primatele au fost nevoite sa se adapteze. Fiind tot mai multe primate in copaci si cat mai putinǎ hranǎ, primatele au fost nevoite sǎ meargǎ de la o sursǎ de hrana la alta, separate de pajisti.Cautand hrana disponibila, multe primate cobor din copaci si se adapteazǎ noului habitat, adoptand treptat si lent mersul biped, avand membrele superioare cu care vom putea modela istoria si construi civilizatia.
Acum 6-7 milioane de ani , se presupune ca din Sahelanthropus tchadensis, s-au desprins doua ramuri, una a condus spre omul modern (Homo sapiens sapiens), iar cealalta spre primatele superioare – cimpanzeul, urangutanul si gorila.Adauga un comentariu