National

Anul 2019 vine cu vesti bune. Iata ce taxa nu vor mai plati romanii

Publicat: 09 ian. 2019

Taxa de trecere peste poduri a fost introdusa din ratiuni pur financiare, dar suntem in prezenta unei duble impuneri, atata timp cat utilizatorii drumurilor publice din Romania platesc rovinieta, care reprezinta o taxa pentru utilizarea drumurilor si podurilor amplasate pe drumurile nationale si autostrazile din Romania. In statele traversate de Dunare (Serbia, Ungaria, Austria), nu exista taxe similare pentru trecerea podurilor peste Dunare, sustin zeci de senatori care discuta in prezent in Senat un proiect de lege care prevede eliminarea taxei de pod Fetesti-Cernavoda.
Taxa de utilizare a podurilor Giurgeni- Vadu Oii si Fetesti – Cernavoda nu reprezinta decat o suprataxare a utilizatorilor drumurilor publice din Romania, fara o justificare obiectiva: banii colectati merg la bugetul de stat; podurile se afla intr-un stadiu avansat de degradare, desi aceasta taxa se colecteaza de peste un deceniu; legislatia comunitara nu impune o asemenea taxare, ci ea este rezultatul deciziei autoritatilor romane, care au considerat de cuviinta sa mai impuna o noua sursa de venituri la bugetul destat.
Asa si-au motivat initiativa legislativa din Senat zeci de parlamentari care au semnat ca sustin un proiect de lege ce prevede eliminarea taxei de pod. Statul incaseaza intre 10 si 15 milioane de euro din taxa de pod de la Fetesti intr-un an, sustin cifre aparute in media.

BNR desfiinteaza ”taxa pe lacomie” data de Guvern: ”bomba, trasnaie, aiureala”

Unda verde de la toata lumea

"Mai mult decat atat, aceasta taxa este profund discriminatorie, in special pentru locuitorii din zona Dobrogei. Aceasta taxa este platita, intr-o proportie foarte mare, de cei care sunt nevoiti sa facad drumuri sau sa tranziteze aceste sectoare de drum. Atat persoanele fizice, cat si cele juridice care isi au domiciliul/sediul pe raza teritoriala a judetelor Constanta, Tulcea si Ialomita sunt obligate sa plateasca aceasta taxa de trecere ori de cate ori au probleme de sanatate sau trebuie sa rezolve probleme administrative, fie in Capitala, fie in alt oras al tarii. Puternic afectati sunt agentii economici care distribuie marfuri in toata tara. Taxa se regaseste de cele mai multe ori in pretul final al produselor. Altfel spus, si cine nu trece cu masina peste cele doua poduri tot plateste taxa de pod!", sustin parlamentarii.
Proiectul de lege a primit toate avizele necesare. Procedura de urgenta este justificata de parlamentari de faptul ca legea incalca fragrant principiul international al evitarii dublei impuneri (doua taxe pentru acelasi bun public), precum si de faptul ca o adoptare in procedura de urgenta ar elimina ambuteiajele care se formeaza in continuare la punctele de taxare, in perioada estivala.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit