Titlurile zilei

Anul acesta, ieșencele vor să iasă din tipare, de Crăciun și Revelion! Femeile de afaceri și IT-istele care nu se uită la bani și-au comandat ținute de lux din Dubai sau cu cristale Swarovski! GALERIE FOTO

Publicat: 01 dec. 2021
Irina Andronache, în atelierul său, Luciana Uglea și Ramona Scripcaru, ținute pentru sărbători
Ieșencele au comandat pentru Crăciun și Revelion ținute cu cristale Swarovski și broderie cu cristale ori mărgele și paiete. Potrivit designerilor vestimentari din Iași, clientele vor să se simtă elegante în special de sărbători

Clientele din Iași au început să comande ținutele pentru Crăciun și Revelion și vor haine cu cristale Swarovski și broderie cu cristale, adusă din Dubai, sau rochii cu paiete. Treningurile lejere de anul trecut, care erau în topul preferințelor, sunt acum înlocuite cu treninguri „elegante”. Prețurile sunt cuprinse între 300 și 800 de lei și ținutele sunt făcute pe comandă

De Crăciun și Revelion, ieșencele vor să îmbrace ținute cu cristale Swarovski și broderie cu cristale, adusă din Dubai, sau rochii cu paiete. În atelierele din Iași se lucrează deja la comenzile făcute pentru perioada sărbătorilor. Potrivit reprezentanților din domeniu, chiar dacă anul acesta e dificil din cauza scumpirilor, ieșencele nu renunță la ținutele festive și vor să se simtă elegante de sărbători, chiar dacă nu vor merge la petrecerile ce se organizau în restaurantele din Iași, înainte de pandemia COVID-19.

„Anul acesta e la fel ca în 2020. Clientele vor treninguri «elegante». Eu le-am accesorizat cu broderie din cristale adusă din Dubai, cu mărgele și, astfel, le-am adaptat cerințelor clientelor care, chiar dacă nu vor mai merge la petreceri, vor să se simtă elegante și acasă. Anul trecut au mers foarte bine vânzările pe nișa aceasta, de clienți care vor ținute altfel pentru Crăciun și Revelion. Anul acesta se simte puțin efectul scumpirilor, al pandemiei și faptul că poate unele persoane reduc bugetul, însă eu am comenzi pentru perioada sărbătorilor. Toate ținutele sunt făcute pe comandă”, spune Irina Andronache, designer vestimentar.

Irina Andronache: „Inițialele persoanei care comandă se scriu cu pietre Swarovski”

Prețurile pentru un trening „elegant” sunt cuprinse între 500 și 550 de lei ținuta și sunt făcute doar pe comandă. Pentru a ține pasul cu schimbările generate de pandemia de COVID-19, designerii din Iași s-au adaptat cerințelor pieței. Astfel, ei au lansat diverse colecții pentru clienții cu pretenții.

„Am lansat și o colecție de manșete din dantelă, accesorizate, cerute mai ales de fetele care fac manichiură și iau manșetele pentru ședințe foto. Noi putem crea și ținute elegante, din cele care erau purtate ca haine sport. Până pe data de 1 Decembrie 2021 avem și oferta de 10 la sută reducere la ținutele comandate, unde se scriu cu pietre Swarovski inițialele persoanei care comandă, iar prețurile sunt cele de anul trecut, chiar dacă s-au scumpit toate materialele folosite la crearea ținutelor. Pentru noi a fost o perioadă dificilă de la începutul pandemiei și până acum, însă ne-am adaptat situației, am ieșit un pic și din zona de confort și am venit cu idei noi”, mai spune Irina Andronache, designer vestimentar cu o experiență de 10 ani pe piața din Iași, care a creat și rochii spectaculoase pentru viitoarele mirese.

Alte cereri din partea clientelor din Iași sunt pentru ședințele foto de Crăciun sau seturile pentru părinți și copii

Prețurile sunt cuprinse între 300 și 800 de lei, în funcție de complexitatea ținutei sau de numărul de piese vestimentare. Comenzile au mai scăzut față de anul trecut, potrivit specialiștilor din domeniu.

„Au scăzut comenzile pentru că nu se știe cu exactitate în ce măsură se vor mai putea organiza evenimentele. Sper, totuși, ca, pentru o mai bună organizare, doamnele să plaseze comenzile din timp, ca să nu ajungem ca în situația din vara acestui an, când am fost nevoiți să refuzăm comenzi, pentru că nu făceam față cu personalul, majoritatea lăsându-se pe ultima sută de metri. Acum realizăm și ținute asortate mamă-fiică, mamă-fiu, ținute lejere, compleuri sport și rochii de zi, dar și ținutele pentru ședințele foto de Crăciun. Am pus și prețuri mai mici, chiar dacă materia primă s-a scumpit. Nasturii, fermoarele, elasticele, materialele – toate sunt mai scumpe. Asta, din cauză că se plătește mult transportul din China. Un container care costa 1.000-2.000 de dolari înainte de pandemie acum e 9.000 de dolari”, spune Ramona Scripcaru, fondator Ramona Scripcaru Design.

Pe de altă parte, un alt specialist spune că se cer paietele.

„Noi avem comenzi pentru rochițele cu paiete. Se mai cer și treninguri sau pijamale, care au fost foarte solicitate anul trecut, de sărbători, dar acum avem și cereri pentru petrecerile de Crăciun de la grădinițe sau școli. Anul acesta este mai bun decât 2020, iar «boom-ul» a fost când s-au mai relaxat restricțiile”, spune Luciana Uglea, fondator Nouvelle by Luciana Uglea.

Comentarii
 • Anunt foarte inportant pentru toti prostii care arunca cu banii ”cumparand din Dubai” !, prostilor !, in Dubai nu se produce nimic !, sunt tot chinezarii, marfa asiatica facuta de sclavi ori lucruri ”de lux” facute de europeni tot prin Asia si vandute la preturi astronomice la fraeri

 • Da, ”Iasi”, dar fraierii știu de asta? Păi, dacă nu ar fi fraieri, s-ar mai îmbogăți unii? Ce produce arăboiu care plimbă camila prin deșert? Noroc cu puțurile de petrol din spatele casei!
  Și apoi, Iașul are și tare multe femei de ”afaceri”. Aici orice amărât care ia marfă din Metro la un preț, și o vinde în magazinul său, adăugându-i 1-2 lei, se numesc mari oameni de afaceri.

 • Emilian dacă tot e așa ușor de ce nu faci și tu ? Sa vezi tu cât e de ușor din aia 2 lei sa plătești chirie ‘ impozit salarii curent gaz paza benzina contabil și crede-ma ca lista continua !!! Dar așa de ușor e ca un retard sa comenteze pe net !!!

 • IT istele veritabile,alea de la Ciurea se imbraca in aur de 20 K.Fiecare cu cate 2kg,minim,nu ca proastele astea din targ care pun pe ele cristale Scaraotzki fake.!
  Beeehhe….
  Si tot evaziune fiscala fac,dar
  cu capul ,nu cu …aia..

 • toate curvele au noroc la fraierii cu bani…stiu doar sa dea din cur si gata, au primit banul gros. la munca, leprelor ce sunteti. videochatiste proaste si tampite, nu aveti nimic in cap…

Adauga un comentariu