Sport

Anul micilor intreprinzatori

Publicat: 31 dec. 2004
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:53999;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•La nici un an de la infiintare, patronatul micilor intreprinzatori ieseni s-a remarcat prin demersurile facute pentru dezvoltarea mediului de afaceri •Scandalul BCR a marcat finalul de an, PIMM Iasi acuzand banca comerciala de favoritism si de lipsa de transaparenta in ceea ce priveste fonduri de 100 miliarde lei

Activitatea patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM) Iasi s-a axat pe dezvoltarea mediului de afaceri, prin absorbtia de programe pentru acest sector. Programele cele mai accesate de catre micii intreprinzatori in anul 2004 au fost cele cele legate de consultanta si promovare a exportului. Pentru proiectele de consultanta si promovare a exportului, la care pot fi primite 80 de milioane lei, respectiv 50 de milioane lei, s-a obtinut finantarea anuala incepand de anul viitor, in conditiile in care, in acest moment nu pot fi accesate decat odata la doi ani. Fondurile totale destinate programului pentru dezvoltarea exportului, pentru anul 2004 este de 100 miliarde lei iar pentru programul de consultanta este de 10 miliarde lei. Programele mentionate urmaresc dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoasterea si gestionarea optima a resurselor, in vederea adaptarii rapide la rigorile determinate de globarizarea pietelor si de integrarea in UE. Totodata, alaturi de aceste programe, presedintii organizatiilor IMM sunt de parere ca sumele de bani vor fi mult mai mari pentru anul viitor, pentru sprijinirea acestui sector.

Scandalul BCR

Cu putin timp in urma, micii intreprinzatori ieseni au acuzat Banca Comerciala Romana, de practici neconcurentiale, de favorizare a afaceristilor din Bucuresti, in contractarea de fonduri prin programul multianual de dezvoltarea a IMM. In acest sens, presedintele Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM) Iasi a trimis o srisoare catre Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) in care cere dispunerea unor masuri pentru constituirea unei comisii de verificare a modului de departajare a beneficiarilor acestui program, pentru anul 2004 din care sa faca parte un reprezentant al Consiliului National al IMM. Acest lucru vine ca urmare a sesizarilor primite la PIMM Iasi, cum ca au existat discriminari intre firmele din provincie si firmele din Bucuresti. In acelasi timp, in scrisoare catre ANIMMC, adresata presedintelui Eugen Ovidiu Chirovici, este mentionat faptul ca, agentia nu si-a indeplinit in acest caz datoria fata de micii intreprinzatori. „Precizam ca ANIMMC a primit suma de 3 miliarde lei in vederea exercitarii functiei de implementare, administrare, monitorizare si evaluare a Programului national multianual pe perioada 2002-2005, de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare si retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii, pentru care ar trebui sa se implice activ si nu doar sa trimita niste scrisori formale la Banca Comerciala Romana (BCR) Bucuresti.

Activitate intensa

Printre principalele teme care sunt abordate de catre conducerile patronatelor IMM sunt legate de dezvoltarea regionala, la care este ceruta modificarea legislatiei in vederea includerii reprezentantilor organizatiilor IMM reprezentative national, in organismele regionale, care elaboreaza politici de dezvoltare, gestioneaza si monitorizeaza fonduri. Conform conducerii PIMM Iasi, principalele efecte ale unei asemenea decizii este cresterea numarului si potentialului sectorului din fiecare regiune de dezvoltare, in timp ce potentialul IMM va fi valorificat intr-o masura mai mare, avand in vedere ponderea de 99 la suta, din totalul economiei. Un alt punct pe care conducerea PIMM Iasi, alaturi de celelalte organizatii patronale din sectorul amintit, il considera extrem de important, este legat, de transparenta si corectitudinea cu care sunt utilizate fondurile alocate de catre Uniunea Europeana pentru dezvoltarea regionala. In acelasi timp, tot legat de dezvoltarea regionala, conducerea patronatului mentionat, considera ca elaborarea unor planuri regionale, cu oportunitati de afaceri pentru IMM, cu modalitati de valorificare a lor, pe baza planurilor de dezvoltare economica regionala, ar avea ca principal efect cresterea numarului de IMM noi infiintate in fiecare judet, dezvoltarea celor existente, prin valorificarea de noi oportunitati, precum si cresterea potentialului economic al regiunilor de dezvoltare.
Gelu JIREGHIE

Adauga un comentariu