National

Anul politic a stat sub semnul alegerilor locale si generale

Publicat: 31 dec. 2004

•Dupa o lupta apriga care s-a terminat abia in turul doi, candidatul PSD, Gheorghe Nichita, a castigat fotoliul de primar al municipiului Iasi, in fata candidatului PD, Dan Carlan •In judet, PSD s-a dovedit a fi din nou invingator, castigand fotoliile de primar in 63 de comune dintr-un numar total de 93 •In urma protocolului semnat intre PSD, PRM si PUR, Lucian Flaiser a fost desemnat presedinte al Consiliului Judetean, iar Iovu Brezuleanu si Lucian Profir au primit votul plenului pentru fotoliile de vicepresedinti •In baza aceluiasi protocol au fost numiti pentru posturile de viceprimari Constantin Adascalitei din partea PSD si Constantin Neculau din partea PRM

Anul politic 2004 a stat, fara nici un semn de indoiala, sub semnul desfasurarii alegerilor locale si a alegerilor generale.
Desi in judetul Iasi cele doua tururi de scrutin nu s-au caracterizat prin diferente majore din punctul de vedere al rezultatelor, finalitatea lor a fost cu totul diferita. Astfel, daca la alegerile locale cei care au castigat au reusit sa pastreze puterea, la alegerile generale lucrurile au stat cu totul diferit. Dupa Locale, in municipiul Iasi de exemplu, castigatorul fotoliului de primar, candidat din partea PSD, Gheorghe Nichita, a reusit sa-si asigure si o majoritate simpla in Consiliul Local prin incheierea unui protocol de colaborare cu Partidul Romania Mare si Partidul Umanist din Romania. La acea vreme, protocolul semnat intre cele trei formatiuni politice s-a numit Alianta „Pro Iasi”.

Lupta politica la alegerile locale a fost de departe una destul de apriga in judetul Iasi. Insa partidele politice au concentrat cele mai multe forte in batalia pentru castigarea fotoliului de primar al municipiului Iasi. Toate partidele de la cele mai mici cum este Actiunea Populara pana la PSD au intrezarit sansa de a lua cu asalt Palatul Roznovanu avand in vedere plecarea fostului primar Constantin Simirad, ca ambasador in Cuba, care fusese imbatabil, de la instalarea sa in functie in anul 1992. Fostul partid de guvernamant a pregatit terenul pentru alegerile din municipiu inca de la mijlocul anului 2003. Avand majoritate in Consiliul Local, PSD a reusit sa-l impuna pe functia de viceprimar pe Gheorghe Nichita, oferindu-i un avantaj deosebit in fata celorlalti contracandidati. Timp de un an, Nichita a castigat notorietate si s-a pregatit in problemele administratiei municipale devenind astfel un adversar redutabil. Acest lucru a fost demonstrat si de rezultatele finale ale alegerilor. Totusi Gheorghe Nichita nu a reusit sa obtina fotoliul de primar din primul tur, urmand sa se confrunte in turul al doilea cu Dan Carlan, candidatul Partidului Democrat.
Potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Municipal, dupa primul tur al alegerilor locale din municipiul Iasi, candidatul PSD Gheorghe Nichita a obtinut 47,7 la suta din voturi si Dan Carlan, candidatul PD, a obtinut 18,6 la suta din voturi. Pe locul trei s-a aflat candidatul PNL, Relu Fenechiu cu 16,4 la suta, fiind urmat de Constantin Neculau din partea PRM cu 4,66 la suta si de candidatul PUR, Ionel Oancea, cu 3,3 la suta.
In ceea ce priveste structura Consiliului Local, PSD a obtinut 12 mandate cu 38,8 la suta din voturi, PNL 6 mandate cu 20,4 la suta, PD a obtinut 5 mandate cu 17,6 la suta, PUR are doua mandate cu 5,4 la suta si in sfarsit PRM are 2 mandate cu 6,6 la suta. Dupa alegeri PSD, PUR si PRM au incheiat un protocol de colaborare numit Alianta „Pro Iasi”. S-a reusit astfel impunerea pentru fotoliile de viceprimari pe Constantin Adascalitei din partea PSD si Constantin Neculau din partea PRM. Consilierul umanist Ionel Oancea a fost numit pe functia de presedinte al Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local.

Alegerile locale in comunele judetului

Luna iunie a acestui an a fost una extrem de politizata atat in orase si municipii cat si in comunele judetului Iasi. Astfel, la data de 6 iunie, locuitorii judetului Iasi s-au prezentat la urne pentru a-si desemna primarii, precum si reprezentantii din consiliile locale si din Consiliul Judetean. In total, la Biroul Electoral Judetean, constituit pe perioada desfasurarii scrutinului, au fost inregistrate candidaturile a catorva mii de persoane dornice sa acceada in vreun Consiliu Local, Consiliu Judetean sau chiar in fotoliile de primar. Dupa numararea voturilor exprimate, in cazul mai multor localitati in doua tururi de scrutin, Partidul Social Democrat (PSD) a fost declarat invingator in judetul Iasi. PSD, prin candidatii sai, a castigat primariile oraselor si municipiilor precum si 63 de primarii de comuna. Astfel, in oraselele Targu Frumos si Harlau, au fost desemnati primari, din primul tur de scrutin, Gheorghe Tataru respectiv Neculai Ratoi. De asemenea, PSD a castigat si cele mai multe mandate de consilieri locali in mai toate comunele iesene.

Consiliul Judetean

Votul exprimat de ieseni la data de 6 iunie a determinat si structura Consiliului Judetean. Astfel, rezultatele partiale facute publice la numai o zi dupa finalizarea votului, aratau ca PSD obtinuse 16 mandate, PNL 8 mandate, PD 7 mandate, PRM 4 mandate si PUR numai 2 mandate de consilieri judeteni. O zi mai tarziu, toate voturile au fost numarate, iar structura Consiliului Judetean a devenit definitiva. Astfel, plenul CJ este format din 17 consilieri PSD, 9 consilieri PNL, 6 consilieri PD, 3 consilieri PRM si 2 consilieri PUR. Pentru puterea decizionala din CJ, lupta s-a dat intre PSD si Alianta PNL – PD, PRM si PUR aflandu-se in pozitii de negociatori. Avand in vedere listele de candidati inaintate de formatiunile politice la alegeri, plenul Consiliului Judetean a fost format, initial din 37 de persoane, reprezentanti ai PSD, PNL, PD, PRM si PUR.

Sefii judetului

Imediat dupa publicarea rezultatelor finale ale alegerilor locale, la nivelul conducerii partidelor politice au inceput negocierile pentru desemnarea celor care aveau sa ocupe fotoliile de presedinte, respectiv de vicepresedinti ai Consiliului Judetean Iasi. Daca pentru functia de presedinte al plenului CJ a fost anuntat de la bun inceput numele lui Lucian Flaiser, in ceea ce priveste cele doua fotolii de vicepresedinti, vreme de cateva zile au fost vehiculate mai multe nume. Astfel, sefii partidelor nu au infirmat nume precum Mihai Dumitriu, Valentin Soroceanu sau Gabriel Surdu. In cele din urma, in urma semnarii protocolului dintre sefii PSD, PUR si PRM au fost desemnati pentru functiile de conducere Lucian Flaiser, drept presedinte al CJ, iar Iovu Brezuleanu de la PRM si Lucian Profir de la PUR drept ocupanti ai celor doua fotolii de vicepresedinti. Totusi, la prima sedinta de constituire a plenului CJ, din partea Aliantei PNL – PD si-a depus candidatura si Relu Fenechiu, insa acesta nu a beneficiat de un numar suficient de voturi.

Prefectul Cretu

In acest an, judetul Iasi a schimbat cel de al patrulea prefect in numai patru ani de zile. Astfel, dupa Corneliu Rusu Banu, Neculai Apostol si Ioan Avarvarei, la inceputul anului 2004, in functia de prefect a fost numit Spiridon Cretu, decan al Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” si fost subprefect in timpul guvernarii Conventiei Democrate din Romania. Astfel, in luna februarie fostul prefect, Ioan Avarvarei, a acuzat probleme de sanatate. Astfel, conducerea PSD l-a nominalizat drept succesor la conducerea administratiei judetene pe Spiridon Cretu, ocupant la acea vreme a unui scaun de consilier judetean. In consecinta, la sfarsitul lunii februarie, Cretu a demisionat din plenul CJ. Dupa aproape doua saptamani in care atributiile de prefect au fost prelaute de subprefectul Rusu Banu, in cadrul sedintei de Guvern de la inceputul lunii martie, Spiridon Cretu a fost numit prefect. Cateva zile mai tarziu, fostul ministru delegat pentru probleme de administratie publica, Gabriel Oprea, a venit la Iasi pentru a-l numi oficial pe Cretu prefect al judetului Iasi. Acesta a citit doua Hotarari de Guvern elaborate in cadrul sedintei Executivului. Prin prima dintre acestea, a fost eliberat la cerere Ioan Avarvarei din functia de prefect, iar prin cea de-a doua a fost numit Spiridon Cretu. „Este cel de-al doilea prefect pe care il numesc la Iasi si sper sa ma mai aflu aici si cu un alt prilej”, a declarat la acea vreme ministrul Oprea. Atat senatorul Ion Solcanu, cat si ministrul Gabriel Oprea au precizat ca numirea lui Cretu in functia de prefect a fost motivata de experienta acestuia in administratia publica.



loading...

Adauga un comentariu