Eveniment-Social

Anul scolar incepe, problemele raman – FOTO

Publicat: 16 sept. 2012

@ Potrivit reprezentantilor municipiului, aproape toate unitatile de invatamant din oras sunt pregatite sa isi primeasca copiii @ Singurele probleme raman la scolile din suburbiile Blagesti si Gastesti care nu au autorizatie sanitara de functionare definitiva din cauza grupurilor sanitare @ In comuna Cristesti sunt necesare microbuze

Peste 8000 de elevi se prezinta astazi la unitatile scolare din municipiul Pascani pentru inceperea noului an scolar 2012 – 2013. Fata de anii trecuti s-a observat o crestere a numarului de elevi, in timp ce numarul cadrelor didactice se afla in scadere. Potrivit reprezentantilor municipiului, aproape toate unitatile de invatamant din oras sunt pregatite sa isi primeasca copiii, mai ales ca s-a facut igienizarea tuturor salilor de clase. Singurele probleme raman la scolile din suburbiile Blagesti si Gastesti care nu au autorizatie sanitara de functionare definitiva din cauza grupurilor sanitare. Primarul Dumitru Pantazi a promis faptul ca incepand cu anul viitor, dupa constituirea noului buget, cele doua unitati de invatamant se vor afla pe lista de prioritati.

„Asigur conducerea scolilor din suburbiile Blagesti si Gastesti ca incepand cu anul viitor problemele de la cele doua scoli se vor afla pe lista de prioritati. Timpul a fost scurt, iar bani la buget se stie prea bine ca nu sunt. La anul promit ca ma voi ocupa de aceste preobleme”, a spus zilele trecute primarul Dumitru Pantazi. O alta problema a scolilor raman datoriile din anii anteriori. Aici, in urma cu cateva zile, la Primaria Pascani a avut loc o intalnire intre directorii de servicii publice si contabilii unitatilor de invatamant. La aceasta intalnire s-a facut o analiza cu privire la pregatirea scolilor pentru noul an scolar, iar mai apoi s-a alocat de la bugetul local 3,2 miliarde de lei vechi pentru alte necesitati urgente.

Programul oficialitatilor locale la deschiderea noului an scolar

Oficialitatile locale si-au stabilit programul de prezenta la deschiderea noului an scolar. Viceprimarul Vasile Axinte va fi prezent incepand cu ora 09.00 la Scoala Generala Blagesti, iar primarul Dumitru Pantazi va fi prezent alaturi de consilierul local Bogdan Alexa la Liceul Teoretic Miron Costin”, in jurul orei 09.30. De la ora 10.00, Pantazi va fi prezent, impreuna cu consilierul PNL Dorin Nechifor, la Colegiul National „Mihail Sadoveanu” iar la celelalte unitati de invatamant din Pascani va participa o parte din consilierii locali. Interesant este faptul ca la scolile din suburbia Gastesti, Bosteni si Sodomeni nu si-au manifestat intentia de participare la deschidere niciun ales local. Mai mult decat atat, nici cei doi parlamentari pascaneni nu sunt trecuti in programul de deschidere, aratandu-se altfel interesul real fata de educatie.

Scolile din comune, pregatite de primari

Primarii de la conducerea comunelor arondate municipiului Pascani au precizat faptul ca sunt pregatiti de noul an scolar. Spre exemplu, primarul comunei Todiresti, Vasile Buzatu, a pus la dispozitia celor patru scoli din comuna cat si a celor patru gradinite, tot necesarul. „Avem in comuna 940 de copii care se pregatesc sa inceapa noul an scolar. Am reusit sa pregatesc mobilier adecvat ciclului respectiv pentru cele trei clase pregatitoare. Avem cadre calificate, s-a executat igienizarea la absolut toate institutiile scolare din comuna si important este ca am facut si aprovizionarea cu combustibil pentru intreaga perioada de  iarna”, a declarat primarul comunei Todiresti, Vasile Buzatu. Edilul sef a mai precizat faptul ca s-au achizitionat sobe de teracota noi pentru fiecare scoala. „De la un an la altul avem tot mai multi elevi pe bancile scolii. Noi, cadrele didactice, suntem pregatite sa incepem noul an. Primaria ne-a asigurat cu tot necesarul si speram sa nu avem probleme pe parcurs”, a declarat directorul Scolii cu clasele I – VIII, Bogdan Buzatu.

Comuna Cristesti are nevoie de microbuze

Elevii din comuna Cristesti vor incepe noul an scolar in conditii normale. Edilul sef al comunei, Constantin Bolohan, a precizat faptul ca cei aproximativ 800 de elevi dispun de tot necesarul. „S-a facut igienizarea salilor de clase, s-a dat cu var, avem incalzire pe centrale termice, avem apa asigurata, grupurile sanitare sunt igienizate, pot spune ca ce a tinut de Primarie s-a rezolvat tot. S-au mai dotat sali cu calculatoare, s-a achizitionat mobilier acolo unde a fost nevoie, avem cadre didactice foarte bine pregatite insa ne confruntam cu o singura problema. Este necesar sa dispunem de un microbuz. Circa 200 de copii fac naveta zilnic si de multe ori suntem nevoiti sa apelam la masini din cadrul Primariei, masini personale, etc. Sunt copii care vin de multe ori din satele apropiate pana in comuna pe jos. In curand vine frigul si multi dintre ei o sa renunte, din pacate, la scoala. Bugetul local nu permite achizitionarea unei masini. Avem totusi speranta ca cei de la judet ne vor ajuta si se vor gandi la acesti copii”, a declarat primarul comunei Cristesti, Constantin Bolohan.

La Tatarusi nu este retea de apa

Elevii din comuna Tatarusi isi incep activitatea scolara in conditii optime. Conducerea Primariei a reusit sa finalizeze cu igienizarea salilor de clasa la timp. Potrivit viceprimarului comunei Tatarusi, Gheorghe Dima, in afara de problema alimentarii cu apa a scolilor nu sunt alte probleme. „Avem 750 de copii care incep noul an scolar. Am finalizat cu igienizarea scolilor, s-a dat cu var in sali de clase, nu sunt probleme nici la grupurile sanitare si zic eu ca suntem pregatiti pentru noul an scolar. De asemenea am facut si alimentarea cu lemne pentru toate unitatile de invatamant. O problema ramane aductiunea de apa in comuna. Avem puturi facute aproape de scoli, dar nu avem retea de apa”, a declarat viceprimarul Gheorghe Dima.

Nici in comuna Motca nu sunt probleme. Aici, primarul Constantin Serioja Hobinca a precizat faptul ca cei 727 de copii ai comunei vor avea toate conditiile pentru noul an scolar. „In aceasta perioada am reusit sa schimbam tamplaria la salile de clasa unde era nevoie urgent. Spre exemplu, am pus geam termopan la doua sali de clasa ale gradinitei din satul Boureni, plus parchet. Avem asigurat si combustibilul, chiar sunt niste copaci uscati pe domeniul public si in curand vor fi taiati. Lemnele ce rezulta de aici vor fi date unitatilor scolare iar daca mai trebuie vom mai cumpara. Probleme nu avem si copiii pot incepe anul scolar”, a declarat edilul sef al comunei, primarul Constantin Serioja Hobinca.   

Liceu in comuna Lespezi

La capitolul pregatiri, comunei Lespezi nu i se pot reprosa prea multe. Primarul Ioan Lazar a igienizat toate salile de clasa ale scolilor de pe raza comunei, iar elevii pot incepe noul an scolar fara sa intampine probleme. Mai mult, Grupul Scolar din comuna Lespezi a fost transformat in liceu tehnologic cu profil electric. Un lucru benefic datorita faptului ca elevii nu mai trebuie sa parcurga kilometri intregi pentru a urma cursurile liceale. De asemenea acestia vor sustine examenul de Bacalaureat tot in cadrul acestei unitati de invatamant. Primarul Ioan Lazar a mai precizat faptul ca a fost rezolvata si problema achizitiilor de manuale. „Avem 720 de copii care incep scoala in conditii optime. Am reusit sa igienizam totul, avem utilitati la scoli, nu se pune problema sa nu existe caldura la iarna, insa avem o problema la scoala din satul Buda. Aici, scoala este din 1929. S-a inceput in 2010 un proiect de reabilitare, s-au acordat 14 miliarde de lei vechi iar mai apoi s-au oprit investitiile. Nu am mai primit nimic de la Guvern. A fost ridicata scoala, acoperita si a ramas asa. Mai necesita acum tencuita, fosa, etc. Din bugetul local nu reusim sa investim atat de mult. La ora actuala am inceput sa fac un grup sanitar la Scoala Dumbrava. Este pacat ca s-a facut 70% din lucrare iar acum investitia stagneaza. Poate, in cele din urma, ne vor aloca si restul de bani”, a declarat primarul comunei Lespezi, Ioan Lazar.

Comentarii
Adauga un comentariu