Actualitate

Anunt de senzatie facut de rectorul unei universitati din Iasi. Efectele au un impact unic – FOTO

Publicat: 30 iun. 2015

@ Dupa mai bine de doi ani, unul din rectorii de la o valoroasa institutie de invatamant superior din Iasi a reusit sa iasa in prim-plan cu o decizie care nu a mai fost luata pana acum! @ Aceasta are un impact urias pentru intreaga comunitate academica @ Totul va demara la finalul acestui an @ Acesta ar fi al doilea mare obiectiv cultural local care ar putea sa beneficieze de o suma importanta destinata refacerii

Dupa un sfert de secol in care majoritatea celor care s-au implicat in aceasta problema au esuat, rectorul Universitatii de Arte George Enescu (UAGE) din Iasi, prof. univ. dr. Atena Simionescu, a reusit sa realizeze un proiect unic pentru un simbol al Iasului!

Citeste si: EXCLUSIV! Raport secret devastator din interiorul unui mari institutii iesene – GALERIE FOTO

Este vorba de obtinerea finantarii pentru proiectul de reabilitare si restaurare a cladirii unde-si deruleaza activitatea muzicala si culturala Filarmonica de Stat Moldova. Daca totul se va materializa, dupa suma de peste 15 milioane euro alocata pentru reabilitarea Palatului Culturii, acesta ar fi al doilea mare obiectiv cultural local care ar putea sa beneficieze de o suma importanta destinata refacerii. „Mai avem de asteptat aproximativ o luna pana ce va aparea acest Ghid al Solicitantului, document care sa ne permita depunerea efectiva a proiectului universitatii noastre ce vizeaza reabilitarea Filarmonicii iesene! Noi am muncit mai bine de doi ani pentru acest lucru si, chiar daca in trecut si altii si-au dorit asta, pentru prima data avem sanse reale sa primim finantare europeana in acest proces. Mai mult, daca totul va decurge normal, prin viitorul Program Operational Regional, undeva in luna octombrie a acestui an sunt cele mai bune premise in a ne fi acceptat proiectul si sa demaram procesul efectiv de reabilitare si restaurare a unei cladiri-simbol a orasului Iasi, a Moldovei si a intregii tari”, a sintetizat Simionescu.

Citeste si: Un celebru profesor universitar face o prevestire cutremuratoare pentru ieseni – FOTO

Inchisa de aproape doi ani din cauza starii avansate de degradare in care se afla si a faptului ca sta la un pas de prabusire, solutia este salvatoare pentru Filarmonica ieseana. Costurile totale ar putea ajunge pana la 7 milioane de euro. De reamintit ca, inca din anul 2012, un cunoscut inginer si profesor iesean a intocmit un raport minutios despre starea imobilului de pe strada Cuza Voda unde se afla Filarmonica. Atunci, concluziile sale erau sumbre si se arata ca daca nu se vor lua masuri urgente, edificiul se va prabusi. Asta in conditiile in care, pana acum, atat autoritatile centrale, cat si cele locale responsabile si-au plasat raspunderea de la una la alta. Este vorba despre arhitectul Ionel Gosav (decedat anul acesta), de la Facultatea de Constructii a Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi, cel care s-a ocupat de reabilitarea a importante constructii vechi si noi din oras. Istoric, cladirea actualei Filarmonici a fost construita in anul 1815. Ea este realizata in stil neoclasic si a apartinut vistiernicului Alecu Bals. Aici, la 11 ianuarie 1847, a concertat celebrul Franz Liszt. In 1861, imobilul este cumparat de calugaritele din ordinul Notre Dame de Sion si transformat in colegiu de fete. Intre anii 1900 si 1910 a fost construita o capela pentru acest Institut, care a fost desfiintat in anul 1947, aici mutandu-se fostul Conservator George Enescu. Din anul 1957 s-a inaugurat, in fosta capela, sala de concerte a Filarmonicii.

Citeste si: A murit ieseanul care a salvat de la distrugere cele mai importante cladiri din oras – FOTO

Adauga un comentariu