Curiozitati

Anunt de ULTIMA ORA pentru romanii din Marea Britanie. Ce se intampla cu cei care vor statut de rezident

Publicat: 10 sept. 2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba a discutat luni cu ministrul de stat britanic pentru Europa si pentru Americi, Christopher Pincher.

Astfel, cei doi au abordat situatia comunitatii romane in Regatul Unit.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis Agerpres, ministrul Pincher „a reconfirmat ca drepturile cetatenilor romani vor fi respectate, inclusiv in contextul materializarii scenariului unui Brexit fara acord”.

Astfel, cu referire la obtinerea de catre cetatenii romani rezidenti in Marea Britanie, la data iesirii Regatului Unit din UE, a statutului de „settled/pre-settled”, oficialul britanic a reconfirmat ca acestia se pot inregistra pana in decembrie 2020. De asemenea, cei doi oficiali au agreat sa ramana in contact privind situatia cetatenilor romani care vor ajunge pe teritoriul Regatului Unit dupa 31 octombrie 2019.

Ministrul delegat roman a transmis omologului sau ca Romania va asigura respectarea drepturilor cetatenilor britanici pe baza de reciprocitate si in acord cu legislatia nationala.

Cei doi demnitari au discutat si despre proiectul de lege a migratiei, Christopher Pincher asigurandu-l pe George Ciamba ca va informa in timp util si in deplina transparenta autoritatile de la Bucuresti cu privire la evolutii, pentru a putea fi asigurata informarea eficienta a comunitatii romanesti din Regatul Unit, arata MAE.

Ciamba si omologul britanic au abordat si subiectul dezvoltarii relatiilor bilaterale dintre Romania si Regatul Unit si a reafirmat importanta Parteneriatului Strategic dintre cele doua tari, cu accent pe dimensiunea economica si de securitate.

Pentru a beneficia in continuare de drepturile de care beneficiaza in prezent, este necesar ca toti cetatenii romani care locuiesc in Marea Britanie sa se inregistreze si sa obtina asa numitul statut special – „settled/pre-settled status”, de preferinta cat mai curand posibil si cel tarziu pana la 31 decembrie 2020. Pana acum s-au inregistrat peste 141.000 de cetateni romani, fiind a doua cea mai numeroasa comunitate care a depus cereri pentru noul statut.

Dupa data retragerii, cetatenii romani care nu locuiesc in Marea Britanie vor putea intra in continuare fara viza in Marea Britanie, cu pasaportul sau cartea de identitate, pentru vizite scurte, de pana la trei luni, arata MAE.

Ministerul roman arata ca misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei din Marea Britanie desfasoara in mod regulat campanii de informare, atat in mediul online, cat si in diferite orase britanice pentru cetatenii romani aflati in Regat. Pagina de internet a Ambasadei Romaniei la Londra (londra.mae.ro) ofera informatii detaliate si actualizate cu privire la procedurile necesare.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit