Curiozitati

Anunt despre Notre-Dame. Ce s-a gasit printre cantitatile mari de moloz

Publicat: 23 mai 2019
9

Unul dintre cei patru ingeri aurii sculptati, care se aflau la intersectia dintre transept si oculusul din cheia de bolta a catedralei Notre-Dame din Paris, a fost regasit marti, a anuntat miercuri directorul de comunicare al monumentului, Andre Finot.

Opera de arta se afla intr-o stare destul de buna, iar capul sau a ramas intact, potrivit unui jurnaliste al publicatiei Tribune de l’Art, care a dezvaluit aceasta descoperire, realizata in ramasitele boltei si sarpantei, distruse in urma incendiului din 15 aprilie.

Dupa descoperirea acestui inger, specialistii spera ca si celelalte sculpturi aurite similare (“putti”) care se aflau in jurul oculusului ar putea fi scoase aproape intacte de sub gramezile de moloz, relateaza AFP, conform Agerpres.

Un robot a fost pus in functie de cateva saptamani pentru a-i ajuta pe cercetatori sa trieze cantitatile mari de moloz, care sunt depuse si analizate sub un cort urias alb, amplasat in fata catedralei. Anumite servicii din Ministerul Culturii (in special Laboratorul pentru Monumente Istorice si Institutul National de Cercetari Arheologice Preventive) si Politia franceza vor examina aceste deseuri.

Ingerii auriti dateaza din perioada restaurarii catedralei de catre Germain Boffrand in perioada 1728-1729. Bolta a fost construita de Viollet-le-Duc in secolul al XIX-lea, pentru a permite construirea flesei si a fost apoi ridicata pe amplasamentul ei prestabilit, alaturi de cele patru sculpturi.

In prima luna dupa incendiul din 15 aprilie, doua umbrele temporare si plase de siguranta au fost instalate in naos si corul catedralei. Pilonii nordic si sudic au fost consolidati, iar statuile care se gaseau deasupra lor au fost depozitate. Toate vitraliile inalte au fost extrase si depozitate. Picturile si alte opere din catedrala au fost plasate in spatii securizate. Doar doua tablouri din transeptul nordic (realizate de Guido Reni si Laurent de La Hyre) nu au putut fi inca evacuate, deoarece bolta nu a fost deocamdata securizata complet.

Etapa de consolidare va continua si in perioada urmatoare. Muncitorii care lucreaza in diverse zone ale santierului – aproximativ 130 in cursul zilei de miercuri – trebuie sa poarte masti de protectie in interiorul edificiului din cauza riscurilor sanitare legate de concentratia mare de plumb.

Adauga un comentariu