National

Anunt important al Ministerului Agriculturii despre pesticidele din fructele si legumele romanesti

Publicat: 06 sept. 2016
1

Legumele si fructele produse in Romania sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide, in concordanta cu prevederile europene, si nu reprezinta niciun risc pentru consumatori, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), intr-un comunicat.

Legumele si fructele produse in Romania sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide in concordanta cu prevederile europene. Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare preleveaza probe conform calendarului de prelevare si le transmit laboratoarelor pentru a fi analizate. La prelevarea probelor se respecta cu strictete prevederile Ordinului MADR nr. 1256/2005 pentru aprobarea metodelor de prelevare a probelor de plante si produse vegetale, in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea oficiala a nivelului de reziduuri de pesticide”, noteaza sursa citata.

Potrivit MADR, analizele chimice sunt realizate in concordanta cu sistemul de asigurare al calitatii ISO 17025/2005 si metodele de analiza sunt validate, iar pentru asigurarea calitatii analizelor, laboratoarele acreditate RENAR participa anual la teste de competente europene organizate de laboratoarele europene de referinta in domeniu.

Ministerul de resort mentioneaza faptul ca Romania, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, dispune de laboratoare dotate cu echipamente performante care pot determina reziduuri de pesticide la nivel de „urme de pesticide”, iar rezultatele acestor controale sunt in parametrii ceruti de legislatia in vigoare. Continutul de reziduuri de pesticide, in limitele prevazute de legislatia europeana, nu trebuie sa afecteze comercializarea produselor romanesti.

In plus, hipermarketurile si supermarketurile solicita aceste buletine de analiza si astfel se asigura ca produsele sunt conforme.

„Din rapoartele de monitorizare realizate anual de Autoritatea Nationala Fitosanitara rezulta ca procentele produselor cu reziduuri de pesticide sunt sub limita maxima admisa, deci nu prezinta niciun risc pentru consumatori. Rapoartele publicate prezinta in mod obiectiv rezultatele, dar interpretarea trebuie sa fie una corecta. Nu orice continut de reziduu de pesticid inseamna si pericol pentru sanatatea umana. Periculoase sunt, intr-adevar, doar cele ale caror valori depasesc limita maxima admisa”, conform Ministerului Agriculturii.

Rezultatele obtinute la aceste controale se inscriu in media la nivel european. Totodata, „fiind vorba de produse conventionale si nu ecologice, este evident ca acestea contin reziduuri de pesticide, dar care nu depasesc limita maxima admisa de legislatia in vigoare”.

Comentarii
Adauga un comentariu