National

Anunt important facut de Guvern pentru toate mamicile

Publicat: 26 oct. 2016
1

Guvernul a aprobat o serie de noi masuri pentru debirocratizarea procedurii de inregistrare a nasterii. Astfel, se simplifica procedura inregistrarii nasterii si se reduc costurile aferente, prin eliminarea prevederilor referitoare la parcurgerea unor proceduri in instanta, pentru inregistrarea tardiva a nasterii, si efectuarea unei expertize medico-legale, daca exista un certificat medical constatator al nasterii, potrivit unui comunicat al Executivului.

In acest sens, prin hotararea aprobata in sedinta de miercuri, se modifica si completeaza unele acte normative, astfel incat sa poata fi aplicate unitar reglementarile in domeniul starii civile si evidenta persoanelor prevazute in OUG nr. 33/2016, aprobata de Guvern in luna iunie a acestui an, pentru a pune in practica masura „Niciun copil fara identitate”, cuprinsa in Pachetul national anti-saracie. Simplificarea procedurilor pentru stabilirea identitatii vizeaza interesul copilului, in sensul asigurarii accesului la serviciile medicale, de invatamant si protectie sociala.

„Ca element de noutate, inregistrarea nasterii se poate face in termen de 30 de zile de la data nasterii copilului, fata de 15 zile cat se prevedea anterior adoptarii OUG nr. 33/2016. Astfel, parintii si autoritatile statului vor avea posibilitatea ca, prin parcurgerea unor proceduri administrative, sa clarifice toate aspectele care intereseaza la inregistrarea evenimentului de stare civila, in principal, cele legate de identitatea mamei”, se precizeaza in comunicat.

Prin modificarile aduse de actul normativ, se stabileste ca, in termen de 30 de zile, persoana care declara nasterea copilului nu mai trebuie sa obtina o aprobare suplimentara in acest sens sau sa prezinte documente care sa justifice declararea nasterii peste termenul stabilit de lege. Pana acum, daca inregistrarea copilului se realiza dupa 15 zile de la nastere, era necesar sa se prezinte o cerere scrisa, motivata, insotita de documente care sa justifice depasirea termenului legal, iar inregistrarea nasterii se facea numai cu aprobarea primarului, transmite sursa citata.

De asemenea, in cazul in care mama nu detine un act de identitate, din diferite motive (nu s-a eliberat, l-a pierdut sau a fost distrus), dar figureaza in evidentele de stare civila, la solicitarea unitatii sanitare, politistul desemnat va face verificari specifice pentru identificarea mamei, iar documentul privind rezultatul verificarilor va sta la baza stabilirii identitatii mamei care a nascut, spune Guvernul.

Adauga un comentariu