Actualitate

Anunț important făcut de Valeriu Gheorghiță: Câte doze de vaccin anti-COVID-19 a comandat România

Publicat: 04 dec. 2020
Valeriu Gheorghita, la birou
Valeriu Gheorghiță, medic infecționist

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a făcut un anunț important vineri, 4 decembrie. Valeriu Gheorghiță a declarat că România a contractat vaccin împotriva coronavirusului pentru 10,7 milioane de persoane, dar numărul de doze poate să crească în funcție de nevoi. Campania de vaccinare ar trebui să înceapă în luna ianuarie 2021.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a spus că vaccinul împotriva coronavirusului va putea fi pus pe piață cel mai probabil la începutul anului 2021.

„Campania de vaccinare în România teoretic va începe în momentul în care un anumit vaccin va primi autorizare condiționată de punere pe piață de la nivelul Agenției Europene a Medicamentului. Este prefigurat pentru începutul anului viitor și anume pentru luna ianuarie, însă trebuie să așteptăm până la urmă să avem acest aviz de utilizare și, ulterior, vom putea începe campania de vaccinare pe măsură ce vor fi livrate primele doze de vaccin”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „România a achiziționat ser pentru 10,7 milioane de persoane“

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că pentru campania de vaccinare, România a achiziționat ser pentru 10,7 milioane de persoane, dar numărul de doze poate crește.

„În momentul în care vom avea o cantitate importantă de vaccinuri disponibile este foarte probabil să se înceapă în paralel aceste etape de vaccinare și se poată beneficia și populația generală de vaccinare. Este important să reușim să asigurăm un nivel de imunizare colectivă care este este estimat în momentul de față la 70% din populație.

În ceea ce privește numărul persoanelor care vor putea fi vaccinate o să vă spun că România a contractat un număr de doze care să fie suficient pentru circa 10,7 milioane de persoane, însă aceste cantități, acest număr de doze, poate să fie crescut în funcție de nevoile care se vor genera pe parcurs. Noi putem să creștem în baza acelui contract numărul de doze care să fie destinat pentru România”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

 Vaccinarea anti-COVID-19 s-ar putea încheia la mijlocul verii anului viitor

Valeriu Gheorghiță a declarat că în România campania de vaccinare anti-Covid s-ar putea încheia la mijlocul verii anului viitor, când un procent de 60-70% din populație ar trebui să fie imunizat contra infecției cu coronavirus.

„În momentul în care va exista platforma unică de programare în vederea vaccinării, simpla intenție a oricărei persoane de a se lista pe acea platformă de programare reprezintă dovada că acea persoană dorește să se vaccineze. Estimăm undeva la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, practic la sfârșit de martie, început de aprilie vaccinarea va putea fi făcută populației generale, ultima etapă a campaniei de vaccinare.

Toate aceste etape se pot suprapune într-un anumit moment, dacă tipurile de vaccinuri aprobate vor asigura nevoia pe care noi o vom avea la un moment dat în România, și anume, dacă disponibilitatea vaccinurilor va acoperi toate nevoile pe care le avem, aceste etape de vaccinare se pot derula în paralel”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale de imunizare anti-COVID-19 a precizat că în România campania de vaccinare anti-COVID-19 nu va putea fi derulată în cabinetele medicilor de familie, deoarece nu au capacitatea necesară.

„Desfășurarea efectivă a activității de vaccinare va avea loc la nivelul centrelor de vaccinare. Este extrem de complicat ca la nivelul unui cabinet de medicină de familie să se efectueze și această vaccinare care nu va fi un proces foarte simplu”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu