Actualitate

Anunț important pentru români! Se întâmplă de la 1 iunie 2022

Publicat: 22 mai 2022
Începând cu data de 1 iunie 2022, mai mulți salariați trebuie să își exprime opțiunea referitoare la contribuția la Pilonul II de pensii

Vești importante pentru români. Începând cu data de 1 iunie 2022, o categorie de salariați este vizată să își exprime opțiunea vis-a-vis de contribuția la Pilonul II de pensii.

Începând cu data de 1 iunie 2022, mai mulți salariați trebuie să își exprime opțiunea referitoare la contribuția la Pilonul II de pensii. De la data respectivă, se va reduce contribuția la pensie atât în firmele din agricultură, cât și în industria alimentară. Astfel, angajații care doresc să continue să contribuie la Pilonul II de pensii trebuie să își aleagă această opțiune.

Opțiunea de a alege să contribui la Pilonul II de pensii

Angajatorul trebuie să bifeze câteva condiții din Legea 135, dacă salariul minim din cele două sectoare de muncă (alimentar și agricultură) va ajunge la 3000 de lei, începând cu luna iunie. Acesta trebuie să includă program cu normă întreagă. Scutirea de anumite taxe salariale și aplicarea unui procent redus la CAS este condiționată.

Începând cu data de 1 iunie 2022, mai mulți salariați trebuie să își exprime opțiunea referitoare la contribuția la Pilonul II de pensii

Se poate reduce contribuția la pensii de la 25% la 21,25%

Din luna iunie, angajatorul poate aplica pentru beneficiile fiscale oferite de lege. De asemenea, poate reduce contribuția la pensii de la 25% la 21,25%. Diferența de 3,75% se transferă, de obicei, la pensia privată, adică la Pilonul II de pensii. Persoanele doritoare trebuie să completeze o cerere.

Există trei categorii de pensii

– Pilonul I, adică pensia administrată de sistemul public de pensii;
– Pilonul II, adică pensia administrată privat;
– Pilonul III, adică fonduri private la care contribuie doar cine dorește.

Sumele pentru Pilonul II sunt administrate privat și pot fi primite la vârsta pensionării.
Adauga un comentariu