Stiri

Anunt ingrijorator! Un medicament pentru stomac, extrem de folosit de romani, contine substante cancerigene

Publicat: 17 sept. 2019

Alerta pentru toti cei care iau acest medicament pentru stomac sunt vizati. Autoritatile de reglementare in domeniul medicamentelor din Statele Unite (FDA) si Uniunea Europeana (EMA) au facut un anunt ingrijorator pentru toate persoanele care au luat aceste pastile.

Este vorba despre cei care au luat medicamente care contin ranitidina. Oficialii verifica medicamentele ce contin ranitidina dupa ce s-au descoperit urme cancerigene numite N-nitrozodimetilamina (NDMA) in unele pastile cu ranitidina.

“Pacientii care au orice nelamurire privind tratamentul lor actual pot sa se adreseze medicului sau farmacistului. Exista mai multe medicamente indicate pentru aceleasi afectiuni ca si ranitidina care pot fi folosite la alternativa”, a precizat Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), intr-un comunicat.

Descoperirea a fost facuta de Valisure, o farmacie ce testeaza medicamentele pentru a le descoperi defectele.

Impuritati s-au gasit in medicamentul Zantac (contine clorhidrat de ranitidina) al grupului Sanofi si in alte variante ale medicamentului. Nu s-a precizat in ce versiuni ale pastilei s-au gasit impuritati, dar acestea au fost detectate in mai multe medicamente, in concentratie diferita.

Potrivit directorului general al Valisure David Light, impuritatile s-ar fi putut forma in mod spontan, in medicament, luand in calcul faptul ca ranitidina este foarte instabila.

Nu este prima data cand apare o astfel de problema. S-au mai descoperit impuritati, precum NDMA si N-nitrozodiethylamina (NDEA), in saratanii (mai ales in alsartan si losartan).

In Romania, aceasta substanta este autorizata de ANMDMR.

Zantac este recomandat celor care sufera de ulcer duodenal, ulcer gastric benign, ulcer postoperator, esofagita de reflux, ameliorarea simptomatologiei bolii de reflux gastroesofagian, sindrom Zollinger-Ellison, dispepsie cronica episodica si profilaxia mai multor afectiuni, potrivit caracteristicilor produsului (RCP).loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit