Secretele istoriei

Anunt uluitor al Rusiei despre tezaurul romanesc

Publicat: 23 sept. 2016
3

Romania a trimis in Rusia, intre decembrie 1916 – iulie 1917, tezaurul Bancii Nationale, bijuterii ale Reginei Maria si alte obiecte de valoare

Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Valeri Kuzmin, spune ca tema tezaurului se pastreaza pe agenda Comisiei speciale si subliniaza ca arhivele si patrimoniul cultural, care au fost mutate in Rusia, au fost restituite.

 „Pe agenda noastra tema tezaurului se pastreaza, tocmai pe agenda acelei Comisii publice care include istorici, alti reprezentanti ai societatii civile de mare autoritate pentru elaborarea unui mod comun de abordare a problemelor de acest fel. Dupa cum stiu eu, Comisia trebuie sa se intruneasca anul viitor. In prezent eu nu am mai multe detalii pe acest subiect. Ca un doctor in stiinte istorice care nu s-a specializat in istorie europeana, pot sa va spun ca tezaurul romanesc a fost transferat in Imperiul Rus. Imperiul Rus si-a incetat existenta in februarie 1917. A aparut Republica Democrata Rusa. Iar in octombrie 1917 a disparut si acea Republica. Dupa ce a aparut intai Republica Sovietica Federativa Socialista Rusa, apoi URSS si asa mai departe”, a declarat ambasadorul rus in cadrul unui interviu la TVR.

In continuare, acesta a afirmat ca „daca vorbim in mod obiectiv, trebuie sa tinem minte ca arhivele si patrimoniul cultural care au fost mutate in Rusia, au fost restituite. In 1935 – documentele, pe la mijlocul anilor 50 – valori artistice care puteau fi identificate. In Rusia, nu degeaba am mentionat revolutia, dupa acea lovitura de stat sau cum o numeau in Uniunea Sovietica Revolutia Socialista din Octombrie de la Sankt Peterburg, a inceput Razboiul Civil, care de cateva ori a trecut prin toata tara noastra, din Estul Indepartat pana la Marea Baltica. A disparut si tezaurul guvernului tarist si multe alte lucruri, de soarta carora istoricii ar studia cu mare placere. Dar nu este un lucru usor”.

„De aceea a fost creata acea Comisie a istoricilor ca sa lucreze cu arhive, ca sa caute o solutie a acestei probleme. In ceea ce ne priveste pe noi, politicieni practici, diplomati, eu cred ca astfel de probleme care dateaza acum aproape o suta de ani nu trebuie sa impiedice dezvoltarea relatiilor noastre”, a declarat ambasadorul in aceasta chestiune.

In decembrie 1916, in timpul Primului Razboi Modial, cand Romania s-a aflat sub amenintarea ocupatiei de catre fortele Triplei Aliante, autoritatile de la Bucuresti au decis sa scoata valorile de baza ale tarii in Rusia tarista, pe atunci aliat al Romanie. A fost vorba despre tezaurul Bancii Nationale, bijuterii ale Reginei Maria si alte obiecte de valoare. Aceasta a fost partial restituit, in trei transe separate, in anii 1935, 1956 si 2008. Dar cea mai mare parte din tezaur a ramas nerestituit, fapt pentru care el ramane un subiect sensibil in relatiile diplomatice dintre Romania si Rusia. Un compromis a fost atins prin incheierea unui acord politic intre cele doua tari in anul 2003, cand o serie de probleme controversate, inclusiv aprecierea participarii Romaniei la al Doilea Razboi Mondial, nu au fost incluse in textul principal al documentului, ci au fost identificate intr-o declaratie comuna separata a ministrilor de externe, care nu a avut forta juridica. Urmatoarea intalnire a comisiei mixte ruso-romane va avea loc la Moscova, in 2017, potrivit descopera.ro.

Adauga un comentariu