Curiozitati

Anunt urgent pentru toti romanii din Marea Britanie. De acum e oficial

Publicat: 20 nov. 2018
9

Ministrii afacerilor europene ai Celor 27 au dat unda verde, luni, proiectului de acord cu privire la Brexit, a declarat, la finalul reuniunii de la Bruxelles, ministrul austriac Gernot Bluemel, a carui tara detine presedintia in exercitiu a Consiliului UE, transmite AFP.

'Prima etapa dificila a fost depasita. Am reusit sa mentinem unitatea', a declarat Bluemel cu privire la acord, intr-o conferinta de presa.

'Sunt satisfacut ca ministrii sustin astazi intregul pachet', a afirmat si negociatorul-sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, cu sase zile inaintea summitului extraordinar al sefilor de stat si de guvern ce va avea loc duminica, la Bruxelles.

Sefa guvernul de la Londra, Theresa May, confruntata in tara sa cu o opozitie aprinsa fata de acest acord, se va afla si ea la summit.

Potrivit europenilor, posibilitatea de extindere a perioadei de tranzitie post-Brexit se numara printre putine puncte inca deschise discutiilor cu privire la termenii divortului.

'Cred ca in timpul acestei saptamani vom face o propunere definitiva pentru o data. Aceasta decizie va fi luata de comun acord intre Marea Britanie si Cei 27', a declarat Barnier.

Perioada de tranzitie este prevazuta pana la sfarsitul lui 2020 in acordul provizoriu de retragere, dar, potrivit unei surse europene, negociatorul-sef al UE ar fi propus prelungirea ei cu doi ani.

'In mod evident, daca prelungim (…) va trebui gasit un acord pe planul contributiei financiare' a Marii Britanii, a subliniat Michel Barnier.

Adauga un comentariu