Stiri

Anuntul care ar trebui sa-i puna pe ganduri pe romani: Multi au diabet, dar nu stiu

Publicat: 22 mai 2019
14

Aproximativ 1,5 milioane de romani au diabet, insa doar 900.000 urmeaza un tratament pentru aceasta boala, ceea ce inseamna ca multe persoane fie nu stiu ca sufera de aceasta afectiune, fie nu isi administreaza tratamentul, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Romulus Timar. Acesta si alti o mie de specialisti romani si straini participa, de miercuri pana sambata, la cel de al 45-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet Nutritie si Boli Metalobice.

"La ora actuala asistam la o adevarata epidemie a bolilor cronice netransmisibile, printre care, un loc important revine diabetului zaharat. (…) La nivel mondial, numarul persoanelor cu diabet zaharat depaseste cifra de 450 de milioane, iar in Romania una din zece persoane adulte are diabet zaharat, iar una chiar si doua persoane adulte au pre-diabet. (…) In Romania, cifra reala a persoanelor cu diabet zaharat este undeva la un milion si jumatate. In evidenta noastra cei care sunt activi pacienti si au medicatie sunt in jurul valorii de 900.000, ceea ce inseamna ca exista multe persoane care au diabet zaharat si nu stiu ca il au sau il au si nu urmeaza tratament pentru el", a aratat dr. Romulus Timar, presedintele Societatii Romane de Diabet.

Acesta considera ca este foarte importanta preventia, un stil de viata sanatos si depistarea precoce diabetului zaharat. Medicii recomanda ca fiecare persoana sa isi masoare glicemia o data pe an, pe nemancate.

In urmatorii ani, medicii estimeaza o crestere a numarului de pacienti bolnavi de diabet. "In Europa se estimeaza ca in urmatorii 15 – 25 de ani, cresterea va fi undeva in jurul valorii de 30%, la nivel mondial se estimeaza in jurul valorii de 50%. Sigur si la noi ar fi o crestere exploziva daca s-ar face o depistare activa a diabetului. Sunt convins ca la fiecare caz cu diabet cunoscut exista un caz care are diabet zaharat, nu urmeaza tratament sau poate nu stie ca il are. Prevalenta este in jurul valorii de 11%", a explicat dr. Romulus Timar.

In Romania se estimeaza ca peste doua milioane de persoane au pre-diabet. De la un an la altul, medicii constata ca scade varsta celor care fac diabetul zaharat de tip II. "In general, riscul pentru diabetul zaharat tip II creste odata cu inaintarea in varsta. Persoanele peste 65 de ani sunt afectate intr-o proportie de 20 sau chiar peste 20 %. (…) Aparitia mai devreme in cursul vietii a supraponderii si obezitatii face ca aceasta varsta de risc sa scada de la un an la altul. (…) Daca vorbim de un milion de persoane cu diabet, persoanele cu pre-diabet probabil ca sunt peste doua milioane in Romania, de fapt aceasta arata cifrele", a declarat dr. Conelia Bala, reprezentant al Asociatiei Romane de Educatie in Diabet.

Adauga un comentariu