International

Anuntul de ultima ora facut de Alexis Tsipras

Publicat: 05 aug. 2015
1
Grecia se apropie de ajungerea la un acord cu creditorii internationali pe tema unui nou plan de asistenta financiara, potrivit premierul Greciei, Alexis Tsipras. Si ministrul grec al Finantelor, Euclide Tsakalotos, este optimist in ceea ce priveste acest acord.
„Suntem in ultima etapa a procedurilor pentru ajungerea la un acord cu institutiile internationale. In pofida dificultatilor cu care ne confruntam, speram ca acordul va pune capat situatiei de incertitudine privind viitorul Greciei in zona euro„, a declarat Tsipras.
Cele doua parti ar trebui sa ajunga cel tarziu pe 20 august la un compromis privind noul plan de asistenta financiara, pentru a permite Guvernului de la Atena sa ramburseze Bancii Centrale Europene 3,5 miliarde de euro pentru obligatiuni care vor expira.

Citeste si  Tsipras il apara pe Varoufakis: Poate ca nu se pricepe la moda, dar nu a furat banii grecilor

Negocierile se vor incheia saptamana aceasta”, a declarat marti ministrul grec al Finantelor, Euclide Tsakalotos, dupa o noua reuniune cu reprezentantii Grupului Bruxelles (format din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International). 
La discutii sunt prezenti si oficiali responsabili de Mecanismul European de Stabilitate (MES) – fondul special de asistenta al zonei euro. 
„Exista mici divergente. Nu cred ca vor fi probleme in privinta privatizarilor. Discutiile au avansat mai mult decat ma asteptam”, a mai spus Euclide Tsakalotos.

Citeste si  Alexis Tsipras, increzator ca ar putea obtine o reducere a datoriei Greciei

Olga Gerovassili, purtatorul de cuvant al Guvernului grec, a declarat ca redactarea acordului privind noul plan de asistenta financiara va incepe miercuri.
Comisarul UE pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a apreciat ca este posibila ajungerea la un acord pana la sfarsitul lunii august, chiar daca este „un obiectiv ambitios”.
Statul elen are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). 

 

Adauga un comentariu