Actualitate

Anuntul de ultima ora facut de ministrul Finantelor! Toate firmele din Romania si institutiile publice trebuie sa stie asta

Publicat: 10 aug. 2018
1

Ministerul Finantelor a anuntat vineri ca a incarcat pe portalul data.gov.ro situatiile financiare ale firmelor private si entitatilor publice, extrase din documentele depuse de acestea.

”Seturile de date deschise faciliteaza descarcarea, analiza si reutilizarea informatiilor stocate in bazele publice de date cu documentele depuse de platitorii de taxe si impozite. Datele deschise sunt date primare, structurate, procesabile in mod automat. Acestea sunt accesibile, disponibile si pot fi utilizate in mod liber, reutilizate si redistribuite de catre oricine in orice scop, inclusiv comercial”, se arata in comunicat.

Seturile de date in format deschis vor fi actualizate de doua ori pe an, respectiv la un interval de 6 luni, iar datele vor putea fi descarcate/vizualizate o perioada de 10 ani de la actualizare.

”Prin aceasta masura, asiguram respectarea angajamentelor Romaniei de a aplica principiile transparentei si guvernarii deschise. Astfel, Guvernul Romaniei isi indeplineste obiectivele asumate in cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisa”, a spus ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Parteneriatul pentru Guvernare Deschisa reprezinta initiativa internationala la care Romania a aderat in anul 2011, ale carei obiective s-au reflectat in primele angajamente asumate prin Memorandumul de aprobare a primului Plan national de actiune (iulie 2012 – iunie 2014).

”Aceste obiective s-au concretizat prin masuri privind deschiderea datelor publice si incurajarea dialogului intre reprezentantii administratiei publice si societatea civila. In data de 3 aprilie 2018, Guvernul Romaniei a fost acceptat pentru al doilea mandat consecutiv in cadrul Comitetului Director al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisa”, se arata in comunicat.

Portalul data.gov.ro a fost realizat in anul 2013 in marja demersurilor open data la nivel international, in scopul centralizarii datelor deschise publicate de institutiile din Romania.

In prezent, Secretariatul General al Guvernului asigura coordonarea procesului de deschidere a datelor publice in Romania si administreaza portalul national data.gov.ro, punctul central de acces pentru seturile de date deschise publicate de autoritatile si institutiile administratiei publice din Romania si punctul de legatura in relatia cu Comisia Europeana.





Adauga un comentariu