National

Anuntul facut de China in urma cu cateva momente. Peste 30 de state asteapta sa se alature

Publicat: 25 mart. 2016
1

Peste 30 de state asteapta sa se alature bancii de dezvoltare infiintate de China – Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), adaugandu-se celor 57 de membri fondatori, a afirmat vineri presedintele AIIB, Jin Liqun, transmite Reuters.

In pofida opozitiei autoritatilor de la Washington, aproape toti aliatii importanti ai SUA Australia, Marea Britanie, Germania, Italia, Coreea de Sud si Filipine – s-au alaturat AIIB.

China a dat asigurari ca va fi o institutie internationala si nu va fi folosita pentru extinderea influentei.

In prezent reprezentantii AIIB lucreaza la acceptarea noilor state membre, a explicat Jin Liqun, adaugand ca si Hong Kong ar putea deveni membru.

Hong Kong este un centru financiar international si va facilita finantarea AIIB. De exemplu, AIIB poate emite obligatiuni in Hong Kong si putem face swap-uri valutare cu Hong Kong”, a adaugat oficialul chinez.

„In ultimii doi ani, ne-am atins obiectivul de a-i convinge pe toti membrii – acum avem 57 – si peste 30 de alte state asteapta cu nerabdare sa ni se alature”, a declarat seful AIIB, fara a preciza despre ce tari este vorba.

Statele fondatoare ale AIIB intentioneaza sa demareze operatiunile viitoarei banci in a doua jumatate a acestui an.

Printre cele 57 de state fondatoare ale viitoarei AIIB se regasesc patru din cele cinci state membre ale Consiliului de Securitate al ONU, 14 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene si 21 din cele 34 de state membre ale OECD. Exceptiile notabile sunt SUA si Japonia, care nici nu au depus o cerere pentru a deveni membre fondatoare, precum si Taiwanul, stat al carui cerere a fost refuzata de Beijing pe motivul disputelor existente in legatura cu numele pe care Taiwanul ar trebui sa il foloseasca in cererea sa.

Cu un capital autorizat de 100 de miliarde de dolari, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) intentioneaza sa stimuleze investitiile in infrastructurile de transport, energie si telecomunicatii din Asia. AIIB este vazuta drept un rival pentru Banca Mondiala si Asian Development Bank, institutii financiare dominate de statele occidentale.

Adauga un comentariu