National

Anuntul FMI: Romania ar putea depasi economic Germania sau Franta

Publicat: 08 mai 2016

Tarile din estul Europei, precum Romania, Albania sau Polonia, ar putea, in viitor, sa depaseasca marile puteri ale continentului, Germania si Franta, in ceea ce priveste cresterea economica, arata FMI in Raportul pentru Europa Centrala si de Sud-Est (CESEE) care a fost dat publicitatii recent. Dintre toate statele europene, doar pentru Irlanda a fost estimata o evolutie economica mai alerta decat in tara noastra, iar Fondul arata ca „in Romania se deruleaza o relansare ciclica, cu o crestere preconizata sa se stabilizeze, sprijinita de majorarea salariilor, de preturile reduse la combustibili si de scaderea TVA”.

FMI a publicat recent Raportul pentru Europa Centrala si de Sud-Est (CESEE), iar concluziile arata ca economiile statelor emergente prezinta un ritm de crestere stabil, la care se adauga scaderea ratei somajului. Toate aceste date, corelate cu noi recorduri negative inregistrate de principalele economii europene, Germania si Franta, demonstreaza ca tarile est-europene ar putea, in viitor, sa ajunga din urma sau chiar sa depaseasca marile puteri ale continentului.

 Citeste si Corina Cretu trage un SEMNAL DE ALARMA: Daca Romania nu accelereaza atragerea fondurilor europene, isi va crea riscuri economice

Fondul Monetar International estimeaza ca in 2016 statele din Europa de Est vor avea cel mai alert ritm de crestere, de 3-4%, in timp ce Germania se afla intr-o zona de predictii negative, Comisia Europeana inrautatind prognozele sale de crestere pana la un procent de 1,6%.

Cu toate acestea, ramane o certitudine faptul ca ritmul mediu de progres economic in zona continentala in curs de dezvoltare este mult sub nivelul inregistrat inaintea recesiunii din 2008, ceea ce inseamna ca va mai dura ceva timp pana cand tarile emergente vor prinde din urma, la modul real, statele cu adevarat evoluate.

In ciuda acestor predictii optimiste care urmeaza unui an 2015 in care s-au raportat cresteri economice solide, regiunea Europei Centrale si Sud-Estice se va confrunta in viitor cu o perioada de turbulente.

 Citeste si Vicepremierul Borc: esecul Guvernului Ciolos va fi succesul restauratiei

Motivele principale ar fi evolutia financiara scazuta a zonei Euro si a Statelor Unite, coroborata cu inasprirea conditiilor financiare globale si fragilitatea unora dintre economiile emergente. In aceste conditii, catalizatorul cresterii economice in statele din zona CESEE va fi consumul intern, arata FMI, generat de „politicile macroeconomice de sustinere”, dar si de majorarea autentica a salariilor, cu toate ca o stagnare a zonei Euro ar putea pune in pericol ritmul de crestere.

Raportul FMI recomanda statelor din Europa Centrala si de Sud-Est implementarea mai multor reforme care sa conduca la cresterea productivitatii, la stimularea investitiilor si la imbunatatirea calitatii fortei de munca, pentru ca procesul de convergenta sa fie, astfel, accelerat.

 Citeste si Victor Ponta critica din nou Guvernul Ciolos. „Va trece la taieri si la austeritate”

„In Romania se deruleaza o relansare ciclica, iar cresterea este preconizata sa se stabilizeze, sprijinita de majorarea salariilor, de preturile reduse la combustibili si de scaderea TVA”, se arata in raportul citat.

Fondul apreciaza ca politicile promovate de statele din zona emergenta ar trebui sa aiba in prim-plan reforme institutionale menite sa reduca ineficientele din sistem si sa creasca randamentul investitiilor si economiilor private care trebuie stimulate. „Noi progrese ar putea fi necesare, in special in Romania si Bulgaria, unde ratele de economisire ale gospodariilor continua sa fie negative”, avertizeaza FMI.

Exista, insa, si unele conditii pe care statele cu economii in curs de dezvoltare ar trebui sa le indeplineasca pentru a mentine ritmuri de crestere mai mari decat cele ale Europei avansate. Este vorba despre solutionarea obstacolelor institutionale si structurale care impiedica utilizarea eficienta a tehnologiilor sau stau in calea unei alocari ineficiente a resurselor. Recomandarile FMI in sensul depasirii acestor lacune ar fi legate de imbunatatirea calitatii institutiilor, cresterea accesului la servicii financiare si sporirea eficientei guvernelor.

 Citeste si Intarzierea reformei achizitiilor publice sau cum ne furam singuri caciula

„World Economic Outlook”, cel mai recent raport publicat de FMI care sintetizeaza situatia economica la nivel global, a aratat ca Fondul a revizuit in crestere estimarile referitoare la evolutia economiei din Romania in 2016, in crestere cu 4,2% fata de procentul de 3,9% anuntat in luna octombrie a anului trecut.

Prognozele FMI arata ca Irlanda este singurul stat din Europa care va inregistra o crestere economica mai mare decat cea a Romaniei, de 5%. Diferente considerabile se observa si intre scenariile de crestere economica prognozate pentru Europa, la nivel general, fata de Europa Emergenta: daca pe intregul continent este asteptata o crestere medie de 2%, in regiunea statelor in curs de dezvoltare, din care face parte si Romania, PIB-ul va creste cu circa 3,5% in 2016.

Toate aceste date apar pe fondul unor tensiuni intre Germania si Banca Centrala Europeana (BCE), aparute in urma criticilor pe care presedintele BCE, Mario Draghi, i le-a adus cancelarului Angela Merkel. Recent, Partidul Social Democrat din Germania l-a invitat pe Draghi la o intrevedere oficiala cu parlamentarii germani, pentru a da explicatii referitoare la politica monetara expansionista si dobanzile extrem de mici practicate de institutia de la Frankfurt.

 Citeste si Angajatii MADR il contesta dur pe Achim Irimescu: „Cea mai mare calamitate, a facut reglari de conturi, incurca-lume, fara viziune”

Pe scurt, aceasta atitudine este considerata de multi politicieni germani o politica monetara prea relaxata care pune in pericol economiile populatiei si pericliteaza marjele operationale ale institutiilor bancare. Disensiunile au fost si mai pregnante din momentul in care ministrul de Finante din Germania, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca vinovate pentru popularitatea si ascensiunea partidului extremist „Alternativa pentru Germania” sunt politicile BCE.

In replica, Mario Draghi a tinut sa sublinieze ca Banca Centrala Europeana este o institutie independente si nu are nicio legatura cu politicienii, ci mai degraba cu legea. Acesta a precizat si ca toate criticile nefondate nu fac decat sa scada din eficacitatea masurilor derulate. In ultimii ani, inflatia s-a situat sub limita avuta in vedere de BCE, in vreme ce evolutia economica este sub nivelul scontat, iar pentru a atenua efectele, Banca a inceput aplicarea unor dobanzi negative la depozite. Chiar daca la nivel macro aceste masuri au efecte pozitive, la nivel micro ele afecteaza sutele de banci de economii din Germania, care supravietuiesc pe marginea veniturilor din dobanzi.loading...

Adauga un comentariu