International

Anunţul microbiologilor internaţionali în legătură cu varianta Delta: principala grijă este că se răspândește foarte repede

Publicat: 26 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Anunţul microbiologilor internaţionali în legătură cu varianta Delta principala grijă este că se răspândește foarte repede
Peste 800 de cazuri cu varianta Delta au fost înregistrate de către INSP

Varianta Delta a coronavirusului este cea mai rapidă și cea mai periculoasă tulpină descoperită până acum. Microbiologii din Marea Britanie susţin că răspândirea foarte rapidă reprezintă principala grijă la nivel mondial.

Totuşi, totul se întâmpla în momentul în care, rând pe rând, naţiunile începuseră să ridice anumite restricţii şi să îşi deschidă economiile.

Oferă vaccinurile protecţie împotriva variantei Delta de COVID-19?

Protecția oferită de vaccinuri rămâne foarte puternică împotriva infecțiilor severe și a spitalizărilor cauzate de orice versiune a coronavirusului, iar cei mai expuși riscului sunt în continuare cei nevaccinați, potrivit interviurilor cu 10 experți COVID-19.

Principala îngrijorare legată de varianta Delta, identificată pentru prima dată în India, nu este că îmbolnăvește oamenii, ci că se răspândește mult mai ușor de la persoană la persoană, crescând infecțiile și internările în rândul celor nevaccinați.

Totuşi, dovezile prezentate susţin faptul că virusul este capabil să infecteze persoanele complet vaccinate cu o rată mai mare decât versiunile anterioare și s-au exprimat îngrijorări cu privire la faptul că aceste persoane ar putea chiar răspândi virusul, conform experților.

„Cel mai mare risc pentru lume în acest moment este pur și simplu Delta”, a spus microbiologul Sharon Peacock, care conduce eforturile Marii Britanii de a secvenția genomul variantelor coronavirusului, numindu-l „cea mai potrivită și mai rapidă variantă de până acum”.

Virusurile evoluează constant prin mutație, apărând noi variante

Virusurile evoluează constant prin mutație, apărând noi variante. Uneori acestea sunt mai periculoase decât originalul.

Până ce vor exista mai multe date despre transmiterea variantei Delta, experții în virusologie spun că pot fi necesare din nou măștile, distanțarea fizică și alte măsuri la care s-a renunțat în țările cu campanii largi de vaccinare.

Public Health England a declarat vineri că, dintr-un total de 3.692 de persoane spitalizate în Marea Britanie cu varianta Delta, 58,3% nu au fost vaccinate și 22,8% au fost complet vaccinate.

În Singapore, unde Delta este cea mai comună variantă, oficialii guvernamentali au raportat vineri că trei sferturi din cazurile sale de coronavirus au apărut în rândul persoanelor vaccinate, deși niciuna nu a fost grav bolnavă.

Oficialii români susţin că valul al patrulea va fi cel al persoanelor nevaccinate

În contextul în care întreaga planetă ridică semnale de alarmă legate de pandemia de COVID-19 şi de infectarea a tot mai multe persoane cu varianta Delta, specialiştii din România consideră faptul că valul al patrulea va fi cel al persoanelor nevaccinate. De aceeași părere sunt și Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, dar și Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași:

„Cred că sub un procent dintre persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit, cel puţin din datele pe care le-a transmis CNCAV. Ce ştim este că, de exemplu, din pacienţii infectaţi cu tulpina Delta, avem trei decese confirmate la ultima raportare a INSP şi niciunul dintre aceştia nu era vaccinat. Acest val patru va fi, de fapt, un val al nevaccinaţilor, aceştia vor fi principalii afectaţi”, a spus Ioana Mihăilă la Digi24, relatează Agerpres.

Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a susținut același lucru și a constatat faptul că la nivel de județul Iași există o creștere ușoară a cazurilor de COVID-19

„În ultima perioadă se observă o creștere ușoară, dar constantă a numărului de cazuri pozitive COVID-19. Din fericire, datorită înțelegerii importanței prezentării la medic și netemporizării consultului de specialitate din partea pacienților, numărul de cazuri severe nu este mare. Dar, revin cu apelul medical către populație de a se informa din surse medicale pentru a-și clarifica îndoielile asupra vaccinării și a lua o decizie corectă, cu simț de răspundere civică. Dacă nu iau în calcul sănătatea lor, să se gândească la cei dragi, care pot face parte din categoriile vulnerabile, iar ei pot deveni vectori ai agentului patologic. Din nefericire, valul patru va fi al celor nevaccinați, iar noi ne dorim ca terapia intensivă să ofere îngrijire de specialitate unui număr cât mai mic de pacienți”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Adauga un comentariu