Actualitate

Anuntul pe care toti romanii il asteptau! Cum arata noua lege a pensiilor

Publicat: 10 aug. 2018
1

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a iesit public vineri, intr-o conferinta de presa, in care a citit mai multe precizari din noua lege a pensiilor pusa in dezbatere publica de joi seara.

Aceasta a precizat ca proiectul se bazeata pe mai multe principii importante: contribuitivate, egalitate, solidaritatea sociala si imprescriptibilitate. In plus, Vasilescu a promis ca nicio pensie nu va scadea si nu va fi modificata nici varsta minima de pensionare.

"In proiectul de lege se precizeaza ca nicio pensie in plata nu va scadea. In cazul in care, in urma recalcularii, va rezulta o suma mai mica decat cea aflata deja in plata, atunci se va mentine suma in plata. Nu se modifica varsta standard de pensionare, nici stagiul minim si nici stagiul complet de cotizare", a promis ministrul Muncii.

Masterul si doctoratul vor fi considerate ca vechime in munca, conform noului proiect de lege.

"Printre noutatile aduse de acest proiect de lege se numara introducerea masterului si a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adauga facultatii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru cresterea copilului, somajului indemnizat, deportarii, prizonieratului si detentiei politice, prevazute de legislatia in vigoare.

Conditia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare sa fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioada asimilata se acorda cate 0,25 puncte.

Proiectul de lege prevede si debirocratizarea si accesul online la informatiile despre propriile contributii. Astfel, ANAF va transmite catre Casa Nationala de Pensii Publice sumele datorate si platite pentru fiecare salariat. Cetatenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obtinut si sumele achitate drept contributii", a sustinut Olguta Vasilescu.

O alta modificare anuntata de ministrul Muncii este transformarea actualei pensii anticipate in pensie pentru limita de varsta.

"Ca si exceptie, actuala pensie anticipata (nepenalizata) devine pensie pentru limita de varsta. Adica persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu 5 ani inainte de indeplinirea varstei de pensionare. In acelasi timp, in acest caz se poate cumula pensia cu salariul si se valorifica perioadele necontributive asimilate. O alta noutate este aceea ca femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani si au nascut 3 copii pe care i-au crescut pana la varsta de 16 ani beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 6 ani. Incepand cu al 4-lea copil se adauga cate 1 an in plus, pentru fiecare copil", a afirmat ministrul in conferita de presa de vineri.

O alta chestiune importanta pe care a explicat-o Olguta Vasilescu este cea privind felul in care se calculeaza pensia.

„Pensia va fi reprezentata de Numarul Total de Puncte inmultit cu Valoarea Punctului de Referinta (VPR). Numarul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare impartita la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat impartit la castigul mediu brut pe economie.

VPR va fi de 75 de lei in anul 2021 si a fost determinata prin impartirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adica 1.875 de lei, la 25, care reprezinta vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultata in urma aplicarii ultimelor patru legi ale pensiilor.

In lege se precizeaza ca nicio pensie nu va scadea”, a afirmat Olguta Vasilescu.

Adauga un comentariu