Actualitate

ANUNTURI in PREMIERA la BZI LIVE pe care le astepta intreaga comunitate a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Acestea au fost facute de rectorul Mihaela Onofrei – GALERIE FOTO, VIDEO 

Publicat: 19 iun. 2018

@ Editia BZI LIVE de marti, 19 iunie 2018, programata incepand cu ora 13.00 a fost urmarita de un oras intreg dar si de studenti, profesori si decidenti din intreaga tara! @ Invitat aparte a fost rectorul celei mai vechi institutii moderne de invatamant superior din Romania, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei – Alexandru Ioan Cuza – UAIC din Iasi @  Astfel, in cadrul unui produs media proaspat, consistent, riguros si elegant, aflat in fruntea echipei ce coordoneaza comunitatea academica cuzista a dialogt pe diverse planuri legate de viata institutiei, de la prezentarea bilantului de mandat pentru anul universitar 2017 – 2018, proiectele si strategiile legate de dezvoltarea institutionala, investitii, infrastructura, programe de studii, promovare sau viata studentilor @ De asemenea, despre rolul pe care il are in comunitatea locala cea mai veche universitate moderna, implicarea acesteia in actiuni educationale nationale si internationale dar si despre viziune academica, strategii institutionale ale UAIC in zona parteneriatului public – privat, oferta educationala si realitati din piata muncii, Admiterea 2018, investitii in cercetare si pregatirea personalului, reabilitarea sau construirea unor noi imobile, intabularile si strategiile ce vizeaza Gradina Botanica Anastasie Fatu au fost prezentate in detaliu alaturi de rectorul Onofrei @ Emisiunea integrala cu aceasta poate fi urmarita AICI:

Emisiunea BZI LIVE de marti, 19 iunie 2018, programata incepand cu ora 13.00 a fost extrem de interesanta si urmarita de cateva mii bune de studenti, profesori si decidenti din intreaga tara @ Invitat a fost chiar rectorul celei mai vechi institutii moderne de invatamant superior din Romania, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei – Alexandru Ioan Cuza ( UAIC) din Iasi. Concret, in cadrul unui produs media proaspat, consistent, riguros si elegant, aflat in fruntea echipei ce coordoneaza comunitatea academica cuzista a dialogt pe diverse planuri legate de viata institutiei, de la prezentarea bilantului de mandat pentru anul universitar 2017 – 2018, proiectele si strategiile legate de dezvoltarea institutionala, investitii, infrastructura, programe de studii, promovare sau viata studentilor. 

Exclusiv! Rectorul UAIC, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, performanta notabila! Noi suprafete de teren sunt protejate acum de rechinii imobiliari – LIVE VIDEO

"Universitatea are o importanta majora in viata comunitatii"

Avand in vedere toate acestea, seful de la Universitatea Cuza din Iasi a tinut sa arate ca, in ultimii doi ani, strategia noii echipe din care face parte la conducerea unitatii de invatamantul superior si-a propus sa implice UAIC in viata comunitatii locale si sa constientizeze publicul de faptul ca aceasta are un rol major pe acest segment. "Mi-am propus acest lucru, alaturi de echipa din care fac parte, sa implicam Universitatea in viata comunitatii si sa devenim un spatiu unde au loc mari dezbateri, pe toate palierele legate de ceea ce trebuie imbunatatit. Tocmai de aceea am organizat conferinte precum cea de Politici Publice, cea pe sona Securitatii si a NATO. La noi am avut ca invitati foarte multi ambasadori precum cei ai Statelor Unite ale Americii, Germaniei, Japoniei, Frantei sau Marii Britanii. Astfel, pot spune ca stam foarte bine in tara > zona vizibilitatii si a internationalizarii. Cred ca nu ar fi un spatiu mai bun pentru a se discuta despre realizarea viitoarei Autostrazi decat Universitatea Cuza din Iasi… Pe de alta parte, noi mergem foarte mult pe colaborari academice ca Republica Moldova sau Ucraina, inclusiv pentru atragerea studentilor de acolo sa ajunga la noi", a punctat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei. 

Este unul dintre laureatii Galei Profesorului Bologna 2018 din Romania! Bogdan Constantin Neculau- universitarul de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, membru in Senatul UAIC, in direct doar la BZI LIVE

"Cand am ajuns la conducere am gasit o Universitate inghetata… Oamenii de valoare nu doreau sa se implice"

Un punct sensibil atins de actualul Ordonator de Credite a fost cel legat de momentul in care a ajuns la conducerea unitatii de invatamant superior, anume in 2016. Aceasta a avut un raspuns transant si fara echivoc. "Din pacate, in anul 2016 cand am ajuns, noi, actuala conducere sa administram Universitatea am gasit o institutie inghetata, cu oameni capabili si valorosi din comunitatea academica care nu vroiau sa se implice doarece simteau ca nu se intampla nimic. Am muncit mult si, dupa doi ani, pot spune asumandu-mi tot ceea ce implica asta, ca lucrurile s-au schimbat radical. Am plecat de la a curata mizeria din curtile institutiei si pana la a reglementa situatia cu patrimoniu si pana la a gandi noi investitii, atat in zona infrastructurii dar si a resursei umane si a cercetarii. Eu cred sincer ca UAIC trebuie sa se implice in comunitate si in ceea ce inseamna dezvoltarea acesteia si nu doar sa ne pastram in lumea noastra si sa criticam… Trebuie sa venim cu solutii si idei in a se face ceva mai bine si a se misca lucrurile", a mai completat rectorul. 

Despre cea mai cautata si solicitata forma de educatie pentru parinti si dedicata copiilor de varsta mica la BZI LIVE! Totul intr-un dialog deschis si proaspat cu Mihaela Ghioca – coordonatorul Directiei Crese din cadrul Primariei Iasi

Gradina Botanica, prinsa in jocul intereselor imobiliare 

Profesorul Mihaela Onofrei a tinut sa puncteze si faptul ca a avut ambitia de a face ceva pentru Universitatea pe care o conduce si de a proteja patrimoniul entitatii educationale fata de de presiunile imense ce au venit in permanenta din zona dezvoltatorilor imobiliari, in special, pentru Gradina Botanica Anastasie Fatu din Copou. Mai mult, in exclusivitate la BZI LIVE, universiatrul a anuntat ca UAIC a reusit sa intabuleze inca 15 hectare aici. "Da, mi-am dorit si imi doresc foarte mult sa fac ceva pentru Universitatea pe care o reprezint care sa ramana. Va anunt, in premiera, ca am finalizat toate demersurile ce tin de intabularea a inca 15 hectare in Gradina Botanica. La acestea se adauga, fata de ce am reusit in doi ani, alte aproximativ 22 hectare intabulate. Astfel, patrimoniul Universitatii Cuza nu mai este o atractie atat de mare pentru dezvoltatorii imobiliari. Vrem ca acest loc unic si special a Iasului sa vina unul viu, al actiunilor academice si sociale care sa stranga mii de oameni si in special copii", a spus prof. univ. dr. Onofrei. 

Directorii unuia dintre cele mai mari, istorice si importante colegii din Moldova – profesorii Gheorghe Gheorghita Vornicu si Ilie Gorovei de la Colegiul National de Arta "Octav Bancila" vin la BZI LIVE! Noutati in premiera despre celebra scoala

Investitii de milioane in marile cladiri ale UAIC. Iluminat nocturn in Gradina Botanica 

O alta zona pe care mentionat-o rectorul a fost cea ce capitolul investitii in reabilitarea si restaurarea cladirilor institutei dar si pentru realizarea unora noi. "Am lucrat foarte mult aici si, ca exemple as vrea vorbesc de proiectele pe care le avem cu Casa Universitarilor, refacerea Corpului E din Fundatie, transformarea Corpului O din Copou intr-0 biblioteca mult-functionala moderna, consolidarea Corpului B. Aici vorbim de investitii ce sunt de ordinul milioanelor de lei si unde ne aflam in diverse faze de lucru. Si la camine, am reusit sa includem pentru reabilitare trei din zona Campusului Titu Maiorescu iar, cu finantare de la Compania Nationala de Investitii, vom ridica un camin nou =n spatele Cantinei si vom moderniza Observatorul Astronomic din Agronomie. La Corpul A derulam lucrari de refacere la acoperis si, pe viitor, discutam cu autoritatile locale sa primim un teren spre administrare in zona Sararie unde intentionam sa realizam o baza sportiva moderna ce va avea inclusiv bazin de inot", a mai detaliat rectorul de la Cuza. 

Iasul are o dezvoltare imobiliara exploziva in ultimii ani 

In calitatea sa de economist, prof. univ. dr. Onofrei a tinut sa arate ca Iasul este in plina expansiune si dezvoltare imobiliara. "Anul trecut, piata imobiliara din Romania a fost undeva in jurul a 200 milioane de euro, din care doar 40 la suta reprezinta ceea ce a existat in orasul nostru. Asadar, suntem in plina dezvoltare si crestere. Asta si prin faptul ca zona de IT a permis ca multi tineri sa ramana aici, sa-si cumpere o casa si sa aiba aici un job. Sunt semne foarte bune si realizarea Autostrazii ar fi un pas extraordinar pentru urbe". 

"Economia Romaniei e una stabila. Nu sunt adepta creditelor de consum"

Abordata in legatura cu realitatile economiei romanesti, aceasta a afirmat ca lucrurile sunt stabile si ca nu exista probleme majore. "Acum, economia Romaniei este una stabila , probleme fiind poate la balanta importuri – exporturi… Nu se pune problema de a se intra in incapacitate de plata si observa asta ca Ordonator de Credite avand in vedere faptul ca finantarea de la Ministerul Educatiei Nationale vine la timp in fiecare luna. Apoi, avem un sistem bancar foarte bine pus la punct si functional. Se pot face si credite, doar ca eu nu sunt adepta celor de consum, mai ales a celor pentru concedii deoarece se pune intrebarea cum vei avea capacitatea sa-l returnezi! Asadar, acum, nu sunt motive de ingrijorare si de premise pentru instabilitate economica in tara noastra", a concluzionat rectorul de la Cuza. Emisiunea integrala cu aceasta poate fi urmarita AICI:
valentin.hutanu@bzi.ro 

 

 

Comentarii
  • dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE PRADATI FARA MILA RO INCA DIN 1990 MAI RAU CA HOARDELE TATARE DE I-ATI INJUMATATIT POPU LATIA FATA DE ACEL AN SI FATA DE ANUL MARII UNIRI CAND INCA ERAU PESTE 18 MILIOANE DE ROMANI IN TARA !

Adauga un comentariu