Mama si copilul

Anxietatea la copii. Cum sa o depistati si sa o tratati

Publicat: 20 ian. 2011

Anxietatea apare la nivel somatic (se manifesta prin tremuraturi, palpitatii), comportamental (evitarea situatiilor care cauzeaza anxietate) si emotional (hipersensibilitate). In urma anxietatii pot aparea tulburari comportamentale. Daca este foarte exagerata impiedica adaptarea copilului.

1. Anxietate de performanta.
Se manifesta prin tulburari de comportament la scoala si apare la orice nivel de inteligenta. In cazul inteligentei obisnuite anxietatea reprezinta baraj, obstacol, conduce la scaderea notelor impiedicand performanta.

In cazul inteligentei crescute, copilul invata prea mult, este suprasolicitat, de aceea de multe ori este obosit, iar la situatii neasteptate are performanta scazuta, are stima de sine negativa, se subevalueaza. De asemenea, in cazul exercitiilor, al provocarilor nu performanta il motiveaza ci dorinta de a evita esecul.

In cazuri severe este asociata si cu simptome somatice: dureri de cap, senzatie de voma, dureri de stomac, rosul unghiilor. 

Tratament 
Cautati un psiholog sau psihoterapeut calificat. In cele mai multe cazuri este posibila numai o ameliorare a situatiei. Exerctiile imaginare si cele de relaxare pot fi de ajutor. Dar, inainte de toate, incetati sa mai evaluati copilul doar pe baza performantelor scolare 

2. Anxietate generalizata 
– este prezenta continuu 

Caracteristici: 
stima de sine scazuta 
– dubii permanente legate de competentele sale 
– neliniste permanenta, nevoia de consolare permanenta 
– simptome somatice permanent prezente: dureri de cap, de stomac, sentiment de voma, transpiratie 

Aparitie 

Acest tip de anxietate apare in familii unde iubirea este conditionata de performanta buna, de comportament bun (ex. „Daca nu te comporti bine / nu ai note bune, nu te iubesc) 

Posibilitati de tratament 
Ajutorul unui specialist si exercitiile de relaxare pot ameliora aceasta problema, iar in cazurile mai usoare se remedieaza total 

Sfaturi pentru parinti
– sa aiba expectante reale fata de copil (avand in vedere capacitatile copilului) 
– sa evalueze corect necesitatile copilului 
– atitudine pozitiva fata de copil 
– sa asigure un mediu de siguranta 
– sa nu descarce tensiunea proprie asupra copilului 
– sa stabileasca si sa mentine o relatie empatica, de acceptare 

Citeste si: 

Probleme de comportament la copii. Cauze si tratament 

5 tehnici care inving anxietatealoading...

Adauga un comentariu