Actualitate

Apa otravita la robinet

Publicat: 19 mai 2007

• Conform primelor analize efectuate de medicii de la ASP, s-a demonstrat ca apa distribuita de RAJAC nu este potabila • Din aceasta cauza, populatia este sfatuita sa nu consume inca apa de la robinet, chiar daca se intrevede o imbunatatire a calitatii acesteia • RAJAC a fost sanctionata contraventional cu suma de 5000 RON (50 milioane lei), pentru ca nu a prevenit populatia si a expus un oras intreg la imbolnavire • Este posibil ca cei care au consumat apa de la robinet sa ajunga la spital cu diaree • Spitalele au fost aprovizionate cu cisterne cu apa potabila de la RAJAC • „Aseara (in urma cu doua seri – n.r.) mi-am facut un dus fara sa stiu ca apa este «infecta». Din cauza apei mi s-a incleiat parul”, a declarat Ioan Toma, directorul RAJAC

O eroare tehnica inregistrata in urma cu doua zile de catre angajatii Regiei Autonome de Apa si Canal (RAJAC) Iasi putea imbolnavi toata populatia municipiului Iasi. Ieri, si in urma cu doua zile, apa de la robinet era otravita si nu era buna nici macar de spalat pe jos: avea un miros puternic de hoit, era statuta si cleioasa. Nu este exclusa si prezenta unor bacterii periculoase pentru organism, avand in vedere faptul ca medicii se asteapta ca in perioada urmatoare sa se produca un val puternic de imbolnaviri in randurile persoanelor care au baut apa de la robinet. Ieri, reporterii cotidianului ZIUA de Iasi s-au deplasat in biroul directorului RAJAC, Ioan Toma, cu o sticla de apa de la robinet si l-au invitat sa bea din recipient. Toma a refuzat si a recunoscut ca a fost victima propriei prostii. „Aseara (in urma cu doua seri – n.r.) mi-am facut un dus fara sa stiu ca apa este «infecta». Din cauza apei mi s-a incleiat parul”, a povestit directorul Toma.
Intreg municipiul Iasi a fost afectat de aceasta situatie. In urma cu cativa ani, RAJAC a unit cele doua surse de alimentare cu apa Timisesti si Prut printr-o conducta instalata in zona garii. Adica, peste tot in Iasi se bea apa de la Timisesti, amestecata cu cea din Prut. De fapt ce s-a intamplat? In urma cu doua zile, la ora 15.00, dispecerul sef de la statia de pompare Chirita a dat drumul la o instalatie de alimentare care nu mai fusese folosita de cativa ani de zile. In tevile instalatiei era apa statuta de ani intregi, mediu in care bacteriile s-au putut dezvolta puternic. Dispecerul sef, Adrian Rosu nu a tinut cont de faptul ca in magistrala nefolosita era apa statuta si a dat drumul in reteaua de alimentare la zeci de mii de metri cubi de apa statuta, plina cu bacterii. Peste o mie de ieseni au dat telefon la RAJAC in urma cu doua seri pentru a reclama calitatea apei si de aceea linia telefonica a Regiei a cedat, s-a blocat.

Demiterea lui Toma

In mod normal, directorul RAJAC, Ioan Toma ar fi trebuit sa-si dea demisia, insa continua sa stea pe fotoliul de sef al unitatii mintind populatia. Toma spunea ieri ca apa este buna de baut in ciuda informatiilor furnizate de inspectorii Autoritatii de Sanatate Publica care au afirmat ca apa de la robinet nu poate fi folosita. „S-ar putea sa ajung si pana acolo incat sa-i cer demisia directorului Ioan Toma, dar numai dupa ce vom stabili care este gradul sau de vinovatie. Este clar ca s-a gresit si ca s-a produs o mare greseala. Nu s-au respectat anumite proceduri tehnice si asa ceva nu este permis. Am dispus sa fie demarata o ancheta pentru a afla cine sunt vinovatii care ne-au adus in aceasta situatie pentru ca este clar ca vina apartine mai multor persoane”, a declarat Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean, institutia care patroneaza Regia. Si primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, fost director al RAJAC, considera ca institutiile statului ar trebui sa ia masuri in ceea ce-l priveste pe directorul unitatii. „Consider ca este inadmisibil ce se intampla. Consiliul Judetean are datoria sa ancheteze cazul iar cetatenii care sunt nemultumiti, pot sa se adreseze inclusiv la primarie. Institutiile care au atributii de control in domeniul serviciilor publice trebuie sa prezinte un raport pe aceasta tema”, a declarat Nichita.

Amenzi usturatoare

Ieri, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) a sanctionat contraventional RAJAC cu suma de 5.000 RON, pentru ca nu a avertizat populatia sa nu consume apa de la robinet, deoarece nu indeplinea conditiile de potabilitate. Si Oficiul Judetean de Protectie a Consumatorilor a amendat RAJAC cu 30.000 RON. „Pana in prezent au fost depuse 25 de sesizari cu privire la calitatea apei. Apa prezinta modificari organoleptice. Am dispus remedierea in cel mai scurt timp, tinand cont ca este afectata toata zona municipiului”, a declarat Maria Popa, directorul OJ PC. Din primele analize efectuate de specialistii de la Autoritatea de Sanatate Publica s-a constatat ca apa distribuita orasului de catre RAJAC nu este potabila. Chiar daca situatia incepe sa se normalizeze si probele arata o imbunatatire a calitatii apei, medicii de la ASP recomanda populatiei sa nu consume inca apa de la robinet. Ieri dimineata, zeci de persoane s-au prezentat la ASP cu sticluta de apa pentru a vedea daca aceasta este buna de consum. „RAJAC a fost sanctionata contraventional cu 5.000 RON pentru ca nu a prevenit populatia asupra faptului ca apa nu era potabila. Dupa gust, aspect, culoare, miros apa nu este potabila si, de aceea, avertizam populatia sa nu consume inca apa de la robinet. Cel putin primele analize ale apei de la RAJAC au demonstrat ca aceasta nu este potabila. Situatia incepe sa se imbunatateasca, dar este bine ca populatia sa nu bea apa de la robinet. Am avut foarte multe probe de apa de la populatie, care a venit sa vada daca pot sa bea apa de la robinet. Vor fi recoltate periodic probe de apa pana cand medicii specialisti vor spune ca se poate bea apa de la robinet si analize vor demonstra ca apa este potabila”, a declarat Marius Voicescu, purtator de cuvant la ASP.

Rezultate dosite

Reporterii cotidianului ZIUA de Iasi au solicitat in mai multe randuri, directorului RAJAC, Ioan Toma sa prezinte buletinele de analiza organoleptica si chimica pentru apa potabila furnizata in seara 17 – 18 mai. Rezultatul solicitarii a fost de-a dreptul socant: ieri, pe la ora 17.00, Toma a pus pe cineva de la Regie sa ia o hartie si un pix si sa faca un tabel. Acesta nu poarta nici o semnatura, nu are nici un numar de inregistrare, nu este semnat de nici un angajat al unitatii, nimeni nu si-a asumat raspunderea datelor din tabel. Mai mult decat atat, directorul plecase linistit acasa, dupa cum a afirmat ofiterul de serviciu, desi ar fi fost normal sa ofere informatii reporterilor care i le-au solicitat. Toma i-a tratat in scarba pe ieseni, atata timp cat acest tabel cu rezultatele analizelor organoleptice putea fi facut mult mai bine de repetentii de la scolile profesionale, la orele de desen tehnic. Iesenii trebuie sa amendeze un asemenea comportament, al unui director platit din bani publici, care a inglodat unitatea in datorii imense, care tot de catre ieseni trebuie achitate, prin pretul apei otravitoare care le este distribuita. Nu trebuie uitate nici scandalurile succesive in care a fost implicat Ioan Toma, alaturi de alti membri ai conducerii Regiei, cu ocazia unor anchete privind modul de folosire al banilor publici. Este de notorietate ca la Iasi este cel mai mare pret al apei potabile din Romania, ca unitatea este folosita de numerosi salariati ca propria mosie, de unde trag foloase importante, personale. Exista date conform carora, „ciubucurile” salariatilor insumeaza sume impresionante, situatie tolerata de structurile ierarhice din unitate.

Spitalele au fost in criza de apa

Spitalele, unitati cu un consum mare de apa, s-au aflat intr-o situatie de criza din cauza faptului ca apa de la robinet nu putea fi folosita nici macar pentru menaj. Pentru a salva situatia, conducerea Autoritatii de Sanatate Publica a solicitat conducerii RAJAC sa puna la dispozitia spitalelor cisterne cu apa potabila macar pentru a prepara hrana bolnavilor, pentru sterilizarea instrumentarului si a dezinfectiei. In unele unitati medicale managerii au fost nevoiti sa achizitioneze baxuri cu apa plata. „Este intr-devar o situatie grava, pentru ca apa este utilizata in permanenta in spitale. Va dati seama ca discut despre un spital de copii si nu ma pot juca cu sanatatea acestora. De aceea, pentru prepararea hranei copiilor vom cumpara apa plata si vom utiliza si apa pe care o avem in rezerva. Intotdeauna pe fiecare clinica exista o rezerva de apa pentru situatii de urgenta. Numai ca in acest caz criza de apa a fost de durata”, a declarat prof. dr. Marin Burlea, managerul Spitalului de copii Sf. Maria. Cele mai afectate spitale au fost cele din zona Tatarasi, Neurochirurgie si Sf. Maria. „Cele mai grave probleme erau la spitalele de copii si Neurochirurgie. Imediat conducerea ASP a solicitat de la RAJAC cisterne cu apa potabila pentru cele doua spitale. In primul rand este vorba de apa care trebuie folosita pentru prepararea hranei bolnavilor”, a declarat Marius Voicescu, purtator de cuvant la ASP. Conform celor declarate de medici este posibil sa apara un episod de diaree la persoanele atat adulte, cat si copiii, care au consumat apa in perioada in care aceasta era nepotabila. „Din cauza calitatii apei necorespunzatoare si a consumului acesteia, ne asteptam la mai multe cazuri de diaree. De aceea, vom monitoriza toate cazurile de diaree care vor aparea in perioada imediat urmatoare”, a declarat dr. Florian Cristogel. Ramane de vazut cum va fi tras la raspundere directorul Ioan Toma, in conditiile in care informatii de ultima ora anunta ca deja a crescut numarul cazurilor in care iesenii au reclamat probleme digestive. Erorile de la RAJAC pot fi considerate un grav atentat la sanatatea populatiei. In timp ce Toma sta intr-un birou luxos, construit din bani publici si din credite europene, subordonatii lui isi desfasoara activitatea intr-o inconstienta plina de nesimtire.

Justitia trebuie sa rezolve probleme de la RAJAC

Pe rolul Tribunalului Iasi se afla un dosar in care Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Iasi a cerut magistratilor sa faca dreptate intr-un scandal cu RAJAC. Mai concret, inspectorii din cadrul OJPC au efectuat un control la RAJAC si au constatat ca exista mai multe nereguli grave. Cu aceasta ocazie, Regia a fost amendata cu suma de 500 RON si a cerut judecatorilor anularea procesului verbal de amendare. In prima instanta, Judecatoria a dat dreptate RAJAC, insa acum scandalul s-a mutat la Tribunal. Acuzatiile aduse la adresa furnizorului de apa potabila, sunt destul de grave. Inspectorii au constatat ca de multe ori Regia isi bate joc pe fata de clientii sai. Controlul a fost facut pe data de 19 octombrie 2006, dupa ce mai multi ieseni s-au plans atat de calitatea proasta a apei, cat si de serviciile oferite in general. „Astfel, s-a incalcat unul dintre drepturile fundamentale ale consumatorilor, cel de a fi protejati impotriva riscului de a achizitiona un produs sau de a li se presta un serviciu care ar putea sa le prejudicieze viata, sanatatea sau securitatea, ori sa le afecteze drepturile si interesele legitime”, au precizat inspectorii de la Protectia Consumatorilor. Pe de alta parte, reprezentantii Regiei iesene au avut nesimtirea sa sustina ca apa furnizata indeplineste toate standardele de calitate ISO. Pe de alta parte, inspectorii au constat ca oamenii nu sunt informati cu privire la calitatea apei furnizate. „De asemenea, a fost incalcat dreptul consumatorilor de a fi informati in mod complet, corect si precis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor/serviciilor oferite de catre agentii economici, intrucat acestia nu au posibilitatea de cunoastere a caracteristicilor de calitate ale apei potabile, la locul de consum, conform prevederilor Legii 458/2002, privind calitatea apei potabile”, au mai aratat inspectorii OJPC Iasi.

Usoara ameliorare

Aseara, dr. Anca Cristea de la Inspectoratul de Stat pentru Sanatate din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) a declarat ca apa distribuita consumatorilor, de catre RAJAC, incepe sa capete calitatile unei ape care poate fi buna de consumat. „Se constata o imbunatatire a calitatii apei distribuita populatiei. Atragem din nou atentia populatiei ca, atat timp cat apa are miros, gust sau culoare, este nepotabila. Indiferent daca exista miros si nu exista celeilalti factori pe care i-am enumerat, apa ramane tot nepotabila. Recomand populatiei sa bea apa de la robinet atunci cand constata ca aceasta este incolora, inodora, insipida. Din rezultatele analizelor efectuate in laboratorul de la RAJAC, se observa ca nu toti parametrii sunt la valorile admise, pentru ca apa sa fie potabila”, a declarat dr. Anca Cristea.loading...

Comentarii
  • Atentat la sanatatea publica, abuz in serviciu cotra intereselor persoanelor,neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave , fals si uz de fals ,fapte penale neincriminate din lipsa de interes a autoritatilor responsabile…De ce nu se autosesizeaza organele abilitate?In UE apa e considerata aliment si trebuie sa indeplineasca o suma de conditii pentru a fi comercializata …

Adauga un comentariu