Boli si tratamente

Apa, un tratament eficient pentru sindromul metabolic

Publicat: 16 dec. 2020
Apa un tratament eficient pentru sindromul metabolic
Cercetătorii au descoperit că terapia cu apă protejează eficient împotriva sindromului metabolic - o colecție de afecțiuni, inclusiv hipertensiune arterială, zahăr ridicat in sânge și niveluri ridicate de trigliceride care cresc riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2

Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus au descoperit că fructoza stimulează eliberarea de vasopresină, un hormon legat de obezitate și diabet. De asemenea, au descoperit că apa poate suprima hormonul și poate atenua aceste condiții la șoareci. Iata de ce apa poate fi un tratament eficient pentru sindromul metabolic!

„Semnificația clinică a acestei lucrări este că poate încuraja studiile pentru a evalua dacă creșterile simple ale aportului de apă pot atenua în mod eficient obezitatea și sindromul metabolic”, a declarat autorul principal al studiului, de. Miguel A. Lanaspa, profesor asociat la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado, specializată în boli renale și hipertensiune.

Studiul a fost publicat astăzi în revista JCI Insight.

De ce apa poate fi un tratament eficient pentru sindromul metabolic?

Lanaspa și colegul său Richard Johnson, de asemenea profesor la Școala de Medicină CU, au vrut să înțeleagă de ce vasopresina, care menține nivelul de apa din corp, a fost crescută la cei cu obezitate și diabet.

Au hrănit șoareci cu apă cu zahăr, în special fructoză, și au descoperit că stimulează creierul să producă vasopresină. La rândul său, vasopresina a stocat apa sub formă de grăsime, provocând deshidratarea, care a declanșat obezitatea. Tratarea șoarecilor cu apă fără zahăr a redus obezitatea.

Potrivit lui Lanaspa, aceasta este prima dată când oamenii de știință au arătat cum vasopresina acționează asupra zahărului din dietă pentru a provoca obezitate și diabet.

„Am constatat ca face acest lucru printr-un anumit receptor de vasopresina cunoscut sub numele de V1b. Acest receptor este cunoscut de ceva vreme, dar nimeni nu i-a înțeles cu adevărat funcția. Am constatat că șoarecii lipsiți de V1b erau complet protejați de efectele zahărului. Arătăm, de asemenea, că administrarea de apă poate suprima vasopresina și previne și tratează obezitatea”, a spus cerctatorul, potrivit Medical Xpress.

Deshidratarea poate stimula formarea grăsimilor

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că deshidratarea poate stimula formarea grăsimilor.

„Acest lucru explică de ce vasopresina este atât de bogată în mamiferele din deșert, deoarece nu au acces ușor la apă. Așadar, vasopresina conservă apa stocând-o sub formă de grăsime”, a spus Johnson.

Aceste date se potrivesc cu observațiile care arată că persoanele obeze au adesea semne de deshidratare. De asemenea, explică de ce dietele bogate în sare pot provoca, de asemenea, obezitate și diabet.

Cercetătorii au descoperit că terapia cu apă protejează eficient împotriva sindromului metabolic – o colecție de afecțiuni, inclusiv hipertensiune arterială, zahăr ridicat in sânge și niveluri ridicate de trigliceride care cresc riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.

„Cel mai bun mod de a bloca vasopresina este să bei apă. Acest lucru este plin de speranță, deoarece înseamnă că putem avea un mod ieftin și ușor de a ne îmbunătăți viața și de a trata sindromul metabolic. Zahărul determină sindromul metabolic în parte prin activarea vasopresinei. Vasopresina determină producția de grăsime probabil ca mecanism de stocare a apei metabolice”, a spus Lanaspa.
Adauga un comentariu