Sport

Apa unui bazin de la Rio s-a facut din senin verde si nimeni nu stie de ce. Ce s-ar fi intamplat de fapt

Publicat: 10 aug. 2016
1

Confuzie la Rio printre organizatorii JO dupa ce apa bazinului de la Centrul Acvatic Maria Lenk, unde s-a derulat finala de sarituri sincron 10m, a devenit din albastra – verde in mai putin de 24 de ore, relateaza BBC.

Dupa o zi in care subiectul a generat dezbateri puternice in online, organizatorii Jocurilor Olimpice de la Rio au deslusit misterul, dupa ce apa din Bazinul Acvatic Maria Lenk s-a transformat din albastra in verde, in cateva ore.

Conform CNN, organizatorii au declarat ca transformarea culorii se datoreaza formarii unor alge in bazin, din cauza caldurii si a lipsei de aer. Intr-un comunicat oficial oferit presei, cei din Comitetul Olimpic au declarat ca au testat apa si nu exista niciun fel de pericol pentru sportivi. Mai mult, in scurt timp, apa ar trebui sa revina la culoarea initiala, chiar in cursul zilei de miercuri, pana la ora inceperii probelor programate.

Atat sportivii, cat mai ales fanii si jurnalistii prezenti la eveniment s-au aruncat in speculatii dupa ce organizatorii s-au aratat si ei uimiti de transformarea apei si nu au putut oferi o explicatie oficiala.

Cu o zi inainte, apa avea culoarea albastru turcoaz, insa dupa cateva ore a ajuns un verde smarald. „N-am mai sarit intr-o astfel de apa colorata” a declarat sportiva britanica Tonia Couch. „Prima data am observat culoarea la incalzire, dupa aia a devenit din ce in ce mai verde in timpul competitiei” a adaugat ea.

La finalul competitiei castigate de chinezoaicele Chen Ruolin si Liu Huixia, organizatorii au declarat ca investigheaza problema, in timp ce pe social media situatia a fost intens dezbatuta, primind si denumirea de „pool gate”.

Unii antrenori au declarat ca apa verde nu i-a afectat pe saritori. Suprafata apei a devenit, datorita culorii verzi, mai usor de observat in timpul sariturii, de catre sportiv.

Fotografii americani, prezenti la eveniment, au speculat ca apa bazinului nu a fost tratata corespunzator peste noapte, iar nivelul clorului a scazut, ceea ce a dus la aparitia algelor.

Adauga un comentariu