Secretele istoriei

Apararea frontului la Marasesti, cea mai stralucita fapta savarsita vreodata de romani

Publicat: 19 mart. 2015

Planificarea germana a denumit operatiunea Batalia de strapungere de pe Putna si Susita„, facand parte din complexul strategic de rupere a frontului Moldovei impreuna cu Batalia de la Oituz (a treia batalie de la Oituz) din 8-22 august 1917.

Vezi si 18 septembrie 1938: a fost inaugurat Mausoleul de la Marasesti

Germano-austro-ungarii au plasat in dreptul localitatii Marasesti o forta de lovire de 12 divizii cu peste 1100 tunuri, una dintre cele mai mari densitati de artilerie. Inceputa ca o batalie de urmarire a fortelor rusesti, care nu mai doreau sa lupte, batalia s-a transformat treptat intr-o incercare foarte costisitoare de „a sfarama armata romana din Moldova”, dupa cum a afirmat chiar maresalul Hindenburg, seful Marelui Stat Major german.

Vezi si A protejat Hitler mausoleul de la Marasesti?

Cotidianul „Times” a scris ca „Apararea frontului la Marasesti a fost cea mai stralucita fapta de arme savarsita vreodata de romani …”

Datele tehnice confirma amploarea deosebita a confruntarii. Armata I romana a pierdut 27 410 oameni, ceea ce reprezenta 16% din efectivul avut la inceputul bataliei (intre acestia, 5 125 de morti, 9 818 disparuti si 12 467 de raniti). Armata IV rusa a avut si ea pierderi serioase, cifrate la c. 25 650 de oameni, intre care 7 083 morti, 10 400 raniti si 8 167 disparuti. De cealalta parte, Armata IX germana, principala grupare de forte a inamicului, a avut 60 000 – 65 000 de oameni scosi din lupta (morti, raniti si disparuti).

Prin rezistenta viguroasa a trupelor romano-ruse la Marasesti si Oituz, inamicul a fost fortat sa renunte la ofensiva, esuand in incercarea de a ocupa Moldova si de a scoate Romania din razboi. Totodata, statul roman isi continua existenta, la fel si speranta romanilor intr-un deznodamant favorabil al razboiului.

Fotografiile raman pagini de istorie, scrisa si transmisa din generatii. Cei care isi trag originile din orasul istoric Marasesti recunosc gara orasului, care si-a pastrat arhitectura.loading...

Adauga un comentariu