Sanatate

Aparat de măsurat glicemia fără înțepătură. Diferența dintre un glucometru neinvaziv și cel standard

Publicat: 13 sept. 2022
femeie care isi verifica nivelul de glucoza din sange folosind un glucometru neinvaziv
Glucometrele individuale sunt necesare pentru persoanele cu diabet zaharat și pentru cei care sunt predispuși la dezvoltarea acestuia

Un aparat de măsurat glicemia fără înțepătură se numește glucometru neinvaziv. Acesta este un dispozitiv care măsoară nivelul de glucoză din sânge fără a perfora pielea. Este folosit pentru a controla metabolismul carbohidraților.

Practic, astfel de dispozitive sunt necesare pentru persoanele care au fost diagnosticate cu diabet de tip 1 sau tip 2. Pe baza rezultatelor măsurătorilor, puteți calcula rapid dozele necesare de insulină sau alte medicamente. Atunci când alegeți un astfel de aparat de măsurat glicemia, trebuie să înțelegeți ce tipuri de glucometre neinvazive sunt și cum diferă de cele tradiționale. De asemenea, este bine să știți și cum să măsurați nivelul zahărului cu ajutorul lor. Este important să nu luați măsuri drastice pe baza rezultatelor măsurătorilor, doar un medic poate da recomandările necesare pentru tratament.

barbat care isi verifica nivelul de glucoza din sange folosind un glucometru neinvaziv
A doua parte a unui glucometru neinvaziv este un scanner compact

Aparat de măsurat glicemia fără înțepătură. Cum se montează dispozitivele

Glucometrele individuale sunt necesare pentru persoanele cu diabet zaharat și pentru cei care sunt predispuși la dezvoltarea acestuia. De obicei, dispozitivele sunt invazive, adică sângele capilar este necesar pentru a măsura nivelurile de glucoză. Diabeticii dependenți de insulină străpung în mod regulat pielea atunci când injectează insulină, astfel încât adesea o rănesc.

Modelele non-invazive nu străpung pielea. Au posibilitatea monitorizării mai frecvente a concentrației de glucoză. De asemenea, ei interacționează cu un computer personal și cu un smartphone. Aceste aparate nu sunt ieftine și se schimbă în medie o dată la două săptămâni.

barbat care isi verifica nivelul de glucoza din sange folosind un glucometru neinvaziv
În glucometrele invazive convenționale există o metodă chimică de analiză

Glucometrul neinvaziv este format din două părți. Prima parte este formată de un senzor care intră în contact cu corpul uman. Spre deosebire de modelele standard, acesta se poate afla pe piele până când vine timpul să îl înlocuiți. Forma și metoda de montare a senzorilor sunt diferite. De exemplu, dispozitivul GlucoTrack DF-F are o clamă de plastic care se fixează pe lobul urechii. Pe când, la modelul FreeStyle Libre, senzorul este o miniatură din plastic. Cu ajutorul unei baze adezive se pune pe spatele brațului.

A doua parte a unui glucometru neinvaziv. Cum funcționează cele două modele

A doua parte a unui glucometru neinvaziv este un scanner compact. Trebuie doar să-l aduceți la senzor, astfel încât valorile numerice ale nivelului de glucoză să apară pe tabloul de bord. Unele dispozitive includ deja un senzor Bluetooth sau pot fi achiziționate separat. Cu acest dispozitiv, datele de măsurare sunt transferate pe un smartphone sau pe un computer personal.

femeie care isi verifica nivelul de glucoza din sange folosind un glucometru neinvaziv
Glucometrul neinvaziv este format din două părți

În glucometrele invazive convenționale există o metodă chimică de analiză. La contactul cu sângele, dispozitivul schimbă culoarea benzii de testare și apoi măsoară curentul care apare în timpul reacției sau analizează culoarea zonei active.

Principiul de funcționare al glucometrelor neinvazive se bazează pe metode fizice. Astfel, acestea se bazează pe spectroscopie în infraroșu, spectroscopie de polarizare, tehnologii cu ultrasunete, studiul dependenței caracteristicilor electrice ale sângelui și studiul dependenței caracteristicilor termice ale sângelui.

Modelul GlucoTrack DF-F are trei tehnologii simultan. Pentru a crește acuratețea datelor, producătorii au furnizat măsurători ale concentrației de glucoză folosind radiații ultrasonice și electromagnetice sub controlul temperaturii.

Aparatul FreeStyle Libre este un aparat de măsurat glicemia fără înțepătură care determină nivelul de glucoză din lichidul interstițial cu ajutorul unui senzor electrochimic. De aceea această metodă de analiză este considerată fizico-chimică și cea mai precisă. Spre deosebire de contoarele neinvazive de glucoză din sânge, care se bazează pe metode fizice, senzorul este în contact cu lichidul interstițial. Astfel, nu este considerat complet neinvaziv, deși nu este necesar să se străpungă pielea.

femeie care isi verifica nivelul de glucoza din sange folosind un glucometru neinvaziv
Modelele non-invazive nu străpung pielea

 
Adauga un comentariu