Eveniment-Social

Aparatele la care sunt conectati copiii de la Terapie Intensiva sunt foarte uzate – VIDEO

Publicat: 09 feb. 2011
1

@ Aparatele de ventilatie mecanica la care sunt conectati copiii din Clinica ATI de la Spitalul Sf. Maria sunt  intr-o stare avansata de uzura si oricand pot ceda @ Aceste aparate au fost aduse in clinica in anul 1980, donate de Crucea Rosie Bavareza @ Conform normelor, fiecare pat din ATI ar trebui sa aiba un aparat de ventilatie mecanica @ Clinica ATI se confrunta si cu o lipsa de monitoare pentru functiile vitale

Medicii din Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) din cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria fac eforturi mari pentru a asigura conditii medicale de buna calitate copiilor care sunt tratati in unitate. Aparatele de ventilatie mecanica la care sunt conectati pacientii se afla intr-un grad avansat de uzura si oricand pot ceda. De altfel, ele se defecteaza frecvent, iar conducerea spitalului intampina dificultati in ceea ce priveste service-ul, pentru ca nimeni nu indrazneste sa mai repare aceste vechituri. Aparatele au fost aduse in clinica in anul 1980, donate de Crucea Rosie Bavareza. Pentru sugari exista doua aparate de ventilatie mecanica noi achizitionate, prin programul de neonatologie. Clinica ATI are o capacitate de 30 paturi pe chirurgie si 14 paturi pentru pediatrie. „Se scapa din vedere faptul ca Spitalul de Copii este singurul spital de profil regional de urgenta din Moldova. Avem toate specialitatile, cu exceptia celor de Chirurgie cardiaca, Chirurgie Buco-Maxilo-Faciala si ORL. De asemenea, asiguram o functionalitate a circuitelor la un nivel mai inalt fata de alte spitale. Aparatele de ventilatie mecanica din ATI sunt foarte vechi, din 1980, obtinute din donatie. Sunt foarte uzate si se defecteaza frecvent. Fiind cu uzura mare, intampinam dificultati in ceea ce priveste asigurarea service-ului”, a declarat dr. Valentin Munteanu, manager la Spitalul de Copii Sf. Maria.

Doar promisiuni

Conform normelor legislative, fiecare pat din ATI ar trebui sa aiba si un aparat de ventilatie mecanica. Conducerea spitalului a facut demersuri la Ministerul Sanatatii si a obtinut promisiuni ca problema se va rezolva. „Ideal ar fi ca pentru fiecare pat sa existe un astfel de aparat. Ar fi foarte bine daca s-ar achizitiona macar 10 aparate de ventilatie mecanica noi. Valoarea investitiei ar fi de aproximativ 300 mii euro, costul unui aparat fiind de vreo 30 mii euro. Am facut demersuri repetate la minister, am discutat personal si cu domnul ministru Cseke Attila si ni s-a promis ca problema se va rezolva”, a spus managerul Spitalului de Copii.

Lipsa monitoarelor pentru functiile vitale

Clinica ATI are nevoie si de monitoare de functii vitale. Din venituri proprii si sponsorizari, anul trecut, conducerea unitatii medicale a reusit sa cumpere cinci monitoare pentru functii vitale noi la Blocul operator pentru a le inlocui pe cele vechi, obtinute tot din donatii. „Ne-ar trebui cam 30 monitoare de functii vitale in Clinica ATI. Avem doar 10 monitoare noi in ATI, cumparate pe programul de neonatologie si donatii. Toate cele 30 monitoare ne-ar costa cam 45 mii euro. Si pentru aceste monitoare am facut demersuri la Ministerul Sanatatii. De asemenea, presedintele Consiliului Judetean a fost alaturi de noi si ne-a sprijinit. Acest ordin de organizare a sectiilor de Anestezie si Terapie Intensiva nu are in spate si o finantare”, a declarat dr. Valentin Munteanu.

Chirurgii au nevoie de un microscop operator

In salile de operatie, chirurgii din Spitalul Sf. Maria se confrunta si cu lipsa unui microscop operator, extrem de necesar pentru anumite interventii chirurgicale. Unitatea medicala are nevoie de aproximativ 100 mii euro pentru a achizitiona un microscop operator. „Pentru interventiile de neurochirurgie, chirurgie plastica si ORL este nevoie de un microscop operator, pe care nu il avem. Un microscop de acest gen costa intre 60 si 100 mii euro. Sa speram ca vom reusi sa achizitionam si un microscop operator, de care chirurgii au mare nevoie”, a precizat managerul Spitalului de Copii Sf. Maria.

Adauga un comentariu