Secretele istoriei

Aparitia si evolutia unei noi categorii sociale: samuraii

Publicat: 16 feb. 2014
3
Inca din preajma anului 1000 (era noastra), o mare parte a barbatilor japonezi detineau arme, fiind “angajati” ca luptatori in armata nationala. Acestia erau scutiti de plata unor taxe, avand diferite ranguri. Cei ce erau de prim rang erau consilieri ai imparatului, iar cei din rangul al V-lea sau al VI-lea se numeau “samurai”, fiind “slujitori” ai acestuia. Treptat, au primit si o alta  atributie: paza pamanturilor fermierilor. Initial au fost numiti “saburai”, fiind luptatori specialisti in arte martiale, dar in general analfabeti. Situatia lor a ramas neschimbata pana in secolul al XIV-lea, scriu cei de la femeiastie.ro.
Pe fondul confruntarilor armate dintre clanurile de samurai si nobilime, dar si a invaziilor mongolilor sau coreenilor, samuraii s-au vazut nevoiti sa-si schimbe statutul.

Vezi si Originea codului “Bushido”
Cei mai multi au format aliante sau au devenit un fel de “functionari”, aflati in subordinea unor lideri politici (asa-numitii “daimyo“). Din acest motiv, au inceput sa fie preocupati de educatie, intrucat li se cerea sa stie sa citeasca si sa scrie pentru a avea acces la invataturile filosofilor chinezi Confucius si Mencius. Aceste exigente i-au determinat sa initieze norme de comportament menite sa asigure ordinea publica. Astfel, sunt create primele reguli ce se vor numi “Bushido”. Desigur, samuraii nu si-au uitat misiunea de luptatori, perfectionandu-si armele si tehnicile de lupta.

Vezi si Perfecta katana 

Odata cu aparitia unor noi reguli de lupta (ce presupuneau ca samurailor invinsi sa le fie confiscate averile, fiindu-le impusa chiar sinuciderea pentru a-si “rascumpara” eventualele greseli fata de imparat si guvern), samuraii au adoptat si alte norme de comportament, bazate pe respectarea stricta a datoriei fata de superiori (imparat, functionar de rang superior etc.) si pe invataturile confucianiste. Samuraiul nu mai era doar un razboinic, ci si un purtator al unor valori morale superioare, ce vor fi insa recunoscute pe deplin in secolele urmatoare.
Adauga un comentariu