Secretele istoriei

Aparitia si raspandirea lecticei in Europa

Publicat: 18 ian. 2015
3

Litiera sau lectica a aparut in unele zone din lume, cum ar fi India, inca dinainte de era noastra, fiind folosita atat pentru transportul persoanelor de vaza, cat si in procesiuni religioase, cand pe platforme purtate de oameni sau animale erau purtate statui ale zeitatilor.

Navigatorii si colonistii spanioli si portughezi au adus cu ei din America de Sud acest mijloc de transport care a fost indragit rapid si s-a extins intai in Spania, apoi in Franta si Anglia.

In acele vremuri, strazile erau foarte murdare, iar nobilimea si oamenii instariti au fost incantati ca nu mai trebuie sa-si murdareasca picioarele pe ulitele pline de noroi si gunoaie.

Vezi si De ce n-a avut Iasul tramvai tras de cai

Evolutia sedan chair-urilor a fost rapida, incat in 1634 la Londra acestea se inchiriau, existand un monopol asupra acestor stramosi ai taxiurilor, detinut de un curtean al regelui Charles I (1600-1649).

Vezi si Povestea tramvaiului electric din Romania

In 1738, in Scotia, s-a reglementat activitatea acestui tip de transport, stabilindu-se un sistem de tarifare si anumite reguli. A existat si un sedan chair folosit ca ambulanta, de catre Edinburgh Royal Infirmary, fondata in 1729.

Doamnele din inalta societate nu puteau fi purtate in orice fel de scaune, asa ca sedan chair-urile au devenit tot mai frumoase, ornate in stilurile vremii, dupa cum vedem in pictura lui G. Borgelli din secolul al XIX-lea, unde o doamna coboara dintr-un splendid scaun albastru, in stil rococo.

Lectici cu aspect deosebit, adevarate opere de arta, sunt folosite si in zilele noastre, dar in scop ritualic, asa cum pot fi vazute in Thailanda si in alte zone ale Asiei, scrie ziarullumina.ro.

Urmasul lecticii este ricsa – un vehicul cu roti tras de un singur om, folosit pe scara larga si in zilele noastre in zonele asiatice. Momentul aparitiei sale este controversat, dar se considera a fi prin jurul anului 1700. Exista o pictura a lui Claude Gillot, din anul 1707, numita „Les Deux Carrosses“, in care apare un astfel de vehicul. In anul 1872, la Tokio existau aproximativ 40.000 de ricse.
Adauga un comentariu